Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvindens grav blev fundet i 2017 og er blevet grundigt analyseret i løbet af de sidste to år. De to grave til en keltisk kriger og en rig kvinder tyder på, at der har været en tydelig overklasse i området.

Kultur - Arkæologi

Storslået grav fra jernalderen ­tilhører keltisk powerkvinde

En usædvanligt smuk grav til en keltisk kvinde er fundet i Schweiz. Hun var sandsynligvis en af områdets mest magtfulde mennesker.

Under udgravninger til en gymnastiksal på en skole i Zürich fandt schweiziske arkæologer i 2017 en rigt udsmykket grav til en keltisk kvinde. Efter to års ­undersøgelser med den nyeste teknologi er arkæologerne nu i stand til at give et usædvanlig detaljeret billede af den 2.200 år gamle kvindes liv.

Kelterkvinde elskede honning

Analyser af kvindens gravgaver viser, at hun er død mellem 200 og 250 f.Kr. Der er også foretaget strontium-isotop-analyser af hendes knogler, som viser, at hun var en lokal kvinde, der sandsynligvis var vokset op nær Limmat-floden, som i dag går igennem Zürich.

Hun var omkring 40 år gammel, da hun døde, og hendes knogler viste ingen tegn på hårdt fysisk arbejde. Tandresterne har til gengæld mange tegn på forrådnelse hvilket fortæller forskerne, at hun nød mad og drikke, som var blevet sødet med honning.

Romerne grundlagde ikke Zürich

Kvinden var lagt til hvile med et væld af smykker og andre gravgaver. Det tyder på, at hun var rig og en kvinde med autoritet. Zürich er kendt for sine mange middelalderfund, men kun én anden jernaldergrav er fundet i byen.

Den indeholdt en rig kriger begravet med sværd, skjold og lanse. Da analyser af hans knogler viste, at han også døde omkring 200 f.Kr., og hans grav kun lå 80 m væk fra kvindens, spekulerer arkæologerne på, om de to kunne have kendt hinanden.

I mange år mente forskerne, at Zü­rich var grundlagt af romerne. Kvindens grav er endnu et bevis på, at kelterne slog sig ned her flere hundrede år inden romernes første bebyggelser omkring år 15 f.Kr.

Læs også:

Arkæologi

Arkæologer tog hårdt fat for at redde keltisk grav

2 minutter
Wienerkongressen Schweiz neutral
Krig

Hvornår blev Schweiz neutralt?

1 minut
Middelalderen

Nyt studie: Fødende kvinder bar magiske bælter

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul