Stort dansk krigsskib ­fundet i Kattegat

Et pinligt forlis i 1780 betød, at det danske linjeskib Printz Friderichs skæbne blev hemmeligholdt i årevis. Nu har et hold af erfarne dykkere endelig lokaliseret det.

Denne meget detaljerede skibsmodel af Printz Friderich har taget 10 år at bygge.

Efter at have søgt i mere end 10 år har dykkerne, der kalder sig “Undervandsgruppen” fundet resterne af det forliste linjeskib Printz Friderich. Skibet var den danske flådes stolthed i slutningen af 1700-tallet, men gik på Kobbergrunden ud for Læsø den 29. September 1780. Det forliste i løbet af de næste tre dage.

Som følge af en større redningsaktion mistede kun 6-8 ud af de i alt 667 besætningsmedlemmer livet. Efterfølgende blev forliset hemmeligholdt, da skibet med sine 70 kanoner repræsenterede ca. fem pct. af den danske flådestyrke, og admiralitetet ønskede ikke, at bl.a. England skulle få nys om det store tab.

En drøm der går i opfyldelse

Efter at have brugt over 200 dyk og gennemsøgt mere end 104 km2 af havbunden i Kattegat med sonar og magnetisk måleudstyr er det 52 meter lange skib nu endelig fundet igen. For de danske dykkere er det en drøm, der er gået i opfyldelse:

“Det er kæmpestort. Jeg har dykket i 45 år og har både fundet ubåde og gamle sejlskibe, og det er det største, jeg har oplevet, fordi det har ligget glemt på havbunden, og nu kommer historien op til overfladen,” fortæller Kim Schmidt fra Undervandsgruppen.

Gemmer på flere våben

Skibsvraget er meget medtaget efter at have ligget i over 200 år på havets bund, men gruppen vil i samarbejde med Læsø Museum søge penge til at få hevet effekter fra skibet op fra havbunden.

Dykkerne har allerede bjerget bl.a. musketkugler og kårdeskæfter i messing, men der ligger formentlig kanoner og andre våben under sandet.