Strontium: Naturens GPS omskriver historien
Analyser af grundstoffet strontium i tænder og hår har revolutioneret synet på bronzealderen. Strontium giver videnskaben mulighed for at zoome helt ind på enkelte menneskers livshistorie, og forskerne er kun lige begyndt.

Professor Karin Frei har ved hjælp af strontium-analyse tvunget forskerne til at skrive historiebøgerne om.
En sommerdag år 1370 f.Kr. bliver en ung kvinde på omkring 17 år begravet i det sydlige Jylland, hvor byen Egtved ligger i dag.
Her bor en af dansk bronzealders betydningsfulde slægter. Begravelsen er pompøs: Liget bliver stedt til hvile på et leje af koskind i en kiste hugget ud af en hel egestamme.
Pigens lig er klædt i et uldskørt, og om livet bærer hun et uldbælte med et bronzespænde, der skinner som solen.
Ved kvindens hoved sætter de efterladte en barkæske med brændte rester af et barn og ved hendes fødder en bark-spand med øl. Smykker og en kam følger hende også i graven.
De efterladte dækker liget med et klæde, og som en sidste gestus lægger de en røllike i blomst hos den døde. Herefter begynder arbejdet med at indkapsle kisten i en gravhøj af mosetørv. Højen er elitens privilegium – et symbol på magt, rigdom og status.
Da graven blev fundet i 1921, blev den såkaldte Egtvedpige ophævet til et nationalt klenodie. Alle antog, at hun måtte være dansk. De tog fejl.
Grundstof sladrer om levesteder
På Nationalmuseet sidder kvinden, som ved hjælp af en af arkæologiens nyeste teknikker vristede sandheden om Egtvedpigen ud af fortidens mørke.
Professor Karin Margarita Frei er en af Europas fremmeste eksperter i såkaldt strontium-analyse, som kan afsløre dyre- og menneskeskeletters forhistorie.
“Strontiumisotop-analyse anvendes som en udelukkelsesmetode, der kan bruges til at slå fast, hvor folk ikke har levet”, understreger Karin Frei, da HISTORIE møder hende på arbejdspladsen i Nationalmuseets laboratorier.
Frei er ekspert i såkaldt arkæometri, et tværfagligt forskningsfelt mellem arkæologi og naturvidenskab. På væggene i hendes kontor hænger plancher, der viser strontium-niveauerne i Danmark og England – de to lande, hvor forskerne er længst fremme med teknikken.
Ved hjælp af strontiumisotop-analyse kunne Karin Frei og hendes internationale forskerhold bevise, at Egtvedpigen ikke er vokset op i Danmark, fordi hendes såkaldte strontiumisotop-signatur ikke svarer til intervallet af strontium i Danmarks undergrund.
Analysen kan også bruges til at tegne en radius rundt om Egtved, der mod syd og vest skærer gennem Midttyskland og England, mod nord og øst gennem Østersøen og det sydlige Sverige.
Egtvedpigen stammer fra et sted uden for den radius, men præcis hvor kan analysen ikke svare på. Her må andre videnskaber i spil.