Sunket egyptisk tempel er fyldt med skatte

En af Det gamle Egypten vigtigste byer blev fundet i år 2000, 45 m under havets overflade. Byen er stadig en guldgrube for dykkende arkæologer, der lige har gjort et af deres største fund nogensinde.

De store stensøjler fra templet er bygget i ­klassisk græsk stil.

Under udforskningen af den sunkne egyptiske by Heraklion har dykkere fundet et tempel med en guldgrube af genstande, bl.a. smykker, mønter og dele af en båd, som sandsynligvis har været brugt i de egyptiske ceremonier.

Storby sank i havet

Heraklion – der er navngivet efter den græske sagnhelt Herakles – var en pulserende storby, der lå ved Nilen i det nordlige Egypten.

Men fra 200 f.Kr. begyndte byen at blive ramt af tsunamier og stigende vandstand, som førte til oversvømmelser og gjorde byens fundament ustabilt. Omkring 700 e.Kr. lå hele den tidligere storby under vand.

Arkæologerne har bl.a. fundet denne ørering i guld.

Templer og skatte fundet under havbunden

Nu ligger Heraklion 45 m under havoverfladen, men har - siden den blev genopdaget af arkæologer i 2000 - budt på et væld af store fund. I løbet af de to måneder, de seneste udgravninger varede, begyndte arkæologerne at scanne havbunden for at finde ud af, hvad der lå begravet under den.

Her fandt de, hvad de regner med, har været et religiøst område med stensøjler fra et stort egyptisk tempel, samt et mindre græsk tempel ikke langt derfra. Det har sandsynligvis været brugt af græske turister eller tilflyttere.

Der var også flotte smykker i guld og ædelsten, samt resterne af en egyptisk båd, der har været omkring 13 m lang og 5 m bred, og som ifølge arkæologerne har været tilknyttet et af templerne.