I et lille stykke hidtil uudforsket ørken i Omans Duqm-provins har et hold af tjekkiske arkæologer gjort spektakulære fund.
Op af sandet er nemlig dukket resterne af 2.000 år gamle stencirkler op – såkaldte trillitter – der oftest bliver sammenlignet med Storbritanniens Stonehenge.
For at datere stencirklerne har arkæologerne fået hjælp fra Det Tjekkiske Videnskabelige Akademi.
”Vi bruger kulstof-14-datering og kosmogen radionuklid-datering i samarbejde med Instituttet for Atomfysik,” forklarer arkæolog Roman Garba fra Det Tjekkiske Videnskabelige Akademi.
Den nye dateringsmetode måler isotoper fra kosmisk stråling i stenstrukturerne, og gør det muligt at datere dem ganske præcist. De mystiske trilitter er under en meter høje og stablet som små pyramider – deres formål er stadig et mysterium for arkæologerne.

I ørkenen har arkæologerne fundet en 7.000 år gammel grav, langt ældre end nogen anden i området.
Grav vækker begejstring
Begravet i sandet har de dog fundet mere end stencirkler. Arkæologerne har også udgravet en 7.000 år gammel grav, den ældste nogensinde fundet i området.
”Det, vi har fundet her, er unikt for hele den sydlige arabiske halvø,” forklarer Alžběta Danielisová fra Det Arkæologiske Institut i Prag. “Der kendes ikke til nogen grave fra bronzealderen eller før denne i regionen her.”
Som om det ikke skulle være nok, så har arkæologerne også fundet rester af økser, som de vurderer til at være 300.000 år gamle og stamme fra nogle af de første mennesker, som migrerede ud af Afrika.
Udgravningerne i Oman er stadig i gang og vil sandsynligvis byde på mange utrolige fund i de næste år.

Arkæologerne har fundet stenredskaber, som er op imod 300.000 år gamle, samt klipper med indhugninger, der afslører, at ørkenen engang var beboet.