Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix
Ansigter Amazonfloden

Tørke afslører mystiske stenansigter i Amazonfloden

I de seneste måneder er vandstanden i nogle af Amazonflodens bifloder faldet med op mod 15 meter – og det har afsløret bemærkelsesværdige arkæologiske fund fra Brasiliens urbefolkning.

15 meter.

Så meget er vandstanden faldet på blot få måneder i bifloderne til Amazonfloden, efter at det nordlige Brasilien er blevet ramt af den værste tørke i et århundrede.

Nær millionbyen Manaus har den katastrofale tørke dog ført til en slags lys i mørket.

Her – hvor floderne Rio Negro og Solimões løber ud i Amazonfloden – har vandet trukket sig så meget tilbage, at arkæologer har opdaget en række helleristninger på en klippe, som hidtil har stået under vand.

De fleste af helleristningerne viser menneskeansigter i forskellige former, hvoraf nogle smiler, mens andre har dystre udtryk.

“Dette sted udtrykker følelser og sindsstemninger – ansigterne er indridsede optegnelser i klippesten og har meget tilfælles med moderne kunst”, fortæller arkæolog Jaime de Santana Oliveira fra det brasilianske Institut for Nationalhistorisk og Kunstnerisk Arv.

De nyfundne helleristninger er endnu ikke blevet dateret præcist, men ifølge Oliveira er indridsningerne fra tiden, før Sydamerika blev koloniseret af europæerne.

“Med udgangspunkt i de beviser, vi har på menneskelig aktivitet i området, mener vi, at de er omkring 1.000 til 2.000 år gamle”, siger arkæologen.

Ansigter Amazonfloden

De nyfundne ansigter er dukket op på en klippe, som hidtil har stået under vand.

© Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix

Arkæologerne ved bl.a. fra tidligere fund, at landets urbefolkning skabte værktøjer i netop dette område. Det er måske de samme redskaber, der er brugt til at skabe disse helleristninger.

Tørken er værre end normalt

Tørkeperioder er en tilbagevendende del af klimaet ved Amazonfloden fra maj til oktober, men dette års tørke har været voldsommere end sædvanligt.

Ifølge de brasilianske myndigheder skyldes den historiske tørke en kombination af klimaforandringer og vejrfænomenet El Niño, der forårsager store ændringer i temperatur og nedbør i landene ved Stillehavet.