Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mere ned 300 kubikmeter grus blev fjernet fra et enkelt rum, for at fritlægge sarkofagen.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Kultur - Arkæologi

Tre smukke sarkofager fundet i Egypten

De egyptiske myndigheder har offentliggjort resultatet af et stort ­udgravningsarbejde nær Kongernes dal.

Mange måneders udgravningsarbejde nær Egyptens gamle regeringsby Theben har resulteret i imponerede fund. Bl.a. er to sarkofager dukket op i den enorme grav med betegnelsen “TT33”.

Graven er med sine mere end 330 m lange korridorer større end mange faraograve. De nyfundne sarkofager stammer fra det 18. dynasti (1550-1292 f.Kr.) – en egyptisk brydningstid med både den kvindelige farao Amenhotep og kætterkongen Akhenaten.

Den ene sarkofag blev åbnet, imens pressen var til stede. Heldigvis for de fremmødte journalister kom en velbevaret mumie til syne, da låget blev løftet. Undersøgelser har siden vist, at der er tale om en kvinde, som sandsynligvis hed Pouya.

Embedsmænd lå mellem farao og dronningen

TT33 er en del af det udhuggede gravkompleks El-Assasif, der ligger mellem Kongernes Dal og Dronningernes dal. Hvor disse var forbeholdt hhv. faraoer og dronninger, blev El-Assasif nær Luxor (Theben) brugt til at bisætte højtstående embedsfolk. Kvinden var derfor sandsynligvis hustru i en familie med tætte forbindelser til farao.

I en anden grav i El-Assasif-komplekset har de egyptiske arkæologer fundet endnu en sarkofag, der er skåret i sort træ og belagt med guld. Hiero­glyffer i gravkammeret identificerede den afdøde som ypperstepræsten Thaw-Inkhet-If.

Gravstatuetter i hobetal også fundet

Der er også fundet mere end 1.000 små gravstatuetter og adskillige masker i det enorme gravkompleks. Nu skal mumierne undersøges på laboratorium med bl.a. røntgen for at afsløre mere om deres liv og død.

Læs også:

Falerii Novi, radarbilleder af antik by
Arkæologi

Antik by udgravet uden skovl og spade

2 minutter
kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkæologi

Lille fugl skyder gammel teori ned

2 minutter
Piercing læbe forhistorisk
Arkæologi

Forhistorisk mand bar gigantiske ansigts-piercinger

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul