De over 100 små amuletter, figuriner og smykker lå oprindeligt i et træskrin, som nu er rådnet væk. 

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

“Troldkvindes” skatteskrin fundet i Pompeji

Skrinet er fyldt med små amuletter, der skulle give frugtbarhed og beskytte mod ulykker. Ejeren var sandsynligvis en slavekvinde.

13. september 2019 af Niels-Peter Granzow Busch

En enestående samling af over 100 småfigurer og amuletter er blevet udgravet i den romerske by Pompeji

De mange genstande blev fundet i resterne af et lille træskrin, som ifølge Massimo Osanna, Pompejis arkæologiske direktør, muligvis er en “troldkvindes skatteskrin”. 

Det usædvanlige fund blev gjort i pragtvillaen “House of the Garden”, men i den del af huset, som var beboet af slaverne.

Ejeren var muligvis en slavekvinde

Ifølge Osanna er de mange små amuletter og figuriner lavet af bl.a. rav, ler og diverse smykkesten. 

Men da ingen af dem er i guld, som velhavende romere satte allermest pris på, vurderer forskerne, at samlingen måske har tilhørt en af husets kvindelige slaver:

“Det er genstande fra hverdagslivet i kvindernes verden, og de er ekstraor­dinære, fordi de fortæller mikro-historier om byens indbyggere, der forsøgte at flygte fra vulkanudbruddet”, udtaler Osanna til nyhedsbureauet Ansa.

Troldskrin
Troldskrin

Mange af figurinerne i skrinet kunne ifølge romersk overtro øge frugtbarhed og bringe held. 

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Amuletter skulle sikre frugtbarhed

I selvsamme villa fandt arkæologerne sidste år de jordiske rester af 10 mennesker, heriblandt kvinder og børn, som havde søgt tilflugt i et af villaens soverum, da vulkanen Vesuv spyede glohed aske og pimpsten ned over byen.

Eksperterne tror, at genstandene kan have tilhørt en af kvinderne, og at amuletterne er blevet brugt til ritualer, der bl.a. skulle sikre kvinder frugtbarhed og afværge ulykker under børnefødsler.

Arkæologerne er nu i gang med DNA-undersøgelser, som kan fortælle dem om slægtskabet mellem de 10 ofre og eventuelt kaste lys over, hvor i verden de oprindeligt er kommet fra.

Villa-fund har givet helt ny viden

  • I 2018 fandt forskerne i samme villa de jordiske rester af 10 ofre. De fandt også tunneller fra gravrøvere, der allerede i antikken har ledt efter værdier i den begravede by.

  • På en af villaens mure stod en inskription, som har fået fors­ker­ne til at mene, at Pompeji blev begravet i aske to måneder senere end hidtil antaget.

Måske er du interesseret i...

Læs også