Udødelig ost fundet på havets bund

De håbede at finde diamanter i et gammelt skibsvrag fra den Skånske Krig i Østersøen. I stedet kom dykkerne op til overfladen med en ældgammel ost.

I 340 år har denne ost ligget på bunden af havet i en vandtæt krukke.

© Lars Einarsson / Kalmar County Museum

Dykkerne gjorde et blødt og snasket fund, da de for nylig undersøgte vraget af det svenske krigsskib Kronan på vegne af Kalmar läns museum. I en krukke fandt de nemlig en 340 år gammel ost.

Kronan sank d. 1. juni 1676, da en gigantisk eksplosion rev skibet fra hinanden under den Skånske Krig i det sydsvenske øhav.

Her har Kalmar County Museum siden 1980 undersøgt vraget med jævne mellemrum, men det er første gang, man har fundet et mejeriprodukt på havets bund.

En form for Roquefort

I årenes løb er mere end 30.000 værdifulde genstande fra Kronan blevet bragt op til overfladen, blandt andet en bronzekanon, diamanter og guldmønter. Der var derfor høje forventninger til årets undersøgelse, men fundet af en vandtæt krukke fyldt med ost overraskede alle.

Lars Einarsson fra Kalmar County Museum, der leder udgravningen af skibet, fortæller, at osten har en kraftig og umiskendelig lugt af gær. Han vurderer, at der er tale om en form for Roquefort.

"Jeg synes faktisk, at den lugter ret godt. Men jeg ville ikke have lyst til en smagsprøve," siger han.

Bevaret takket være salt og kulde

Forskerne mener, at osten har overlevet takket være de kølige temperaturer og den lave koncentration af salt, der er i Østersøen. Desuden lå osten under et tykt lag bundfald, som har forhindret den i at gå i opløsning.

Osten er nu sendt til Sveriges landbrugsuniversitet for at blive undersøgt nærmere, og forskerne håber, den kan give et indblik i, hvordan man lavede mad ombord på krigsskibe i 1600-tallet.