Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań
Skelet med le over halsen

Uhyggeligt fund i Polen: Kvinde begravet med en le over halsen

En makaber massegrav fra 1700-tallet gemte på en fin dame begravet med silkehat, en dødelig mikstur i munden og en le anbragt over halsen. De lokale har formentlig opfattet hende som en stor trussel for de levende.

I Polen har arkæologer fundet en uhyggelig kirkegård fra 1700-tallet, der sandsynligvis gemmer de jordiske rester af samfundets udstødte.

Her har forskerne bl.a. fundet en kvinde, der blev begravet med en le over halsen og et barn, som blev lænket til efterlivet med en hængelås i storetåen.

Gravpladsen ligger ved landsbyen Pień i det nordlige Polen.

Men historikerne kender ikke til nogen officiel kirkegård i nærheden af de omkring 100 umarkerede grave, som arkæologerne indtil videre har fundet.

”Alle vores fund her indikerer, at dette var en kirkegård for de udstødte, for de der skulle glemmes,” forklarer udgravningslederen, arkæolog Dariusz Poliński fra Nicolaus Copernicus University.

Giftig mikstur skulle redde kvinde fra mørke kræfter

En af gravene tilhører en kvinde, der til forskernes forundring blev begravet med en fin silkehat, en le på tværs af halsen og en hængelås på storetåen.

Silkehatten antyder, ifølge forskerne, at det var en kvinde af høj social status, mens leen var placeret “så den døde – hvis hun prøvede at rejse sig – ville blive halshugget”, påpeger Poliński.

Hængelåsen skulle ifølge datidens overtro låse kvinden fast til døden, så hun ikke kunne rejse sig og hjemsøge de levende.

I den afdødes kæbe fandt forskerne også spor af guld, kobber og kaliumpermanganat. Kvinden er sandsynligvis blevet tvunget til at drikke en særlig mikstur for at kurere hende fra den djævelske tilstand, hun – i sine landsmænds øjne – befandt sig i.

I dag anvendes det stærkt oxiderende kaliumpermanganat til at behandle hudsygdomme og eksem, men en dosis på 10 g af det kemiske salt er dødbringende for et voksent menneske.

Forskerne kan ikke sige med sikkerhed, om det var den giftige cocktail, der slog kvinden ihjel.

Epidemier spredte frygt for de døde

Arkæologerne kan heller ikke med sikkerhed afgøre, hvorfor de afdøde endte tilværelsen i umarkerede grave på en midlertidig kirkegård.

Om det var deres liv eller død, der dømte dem til et efterliv i glemsel, er endnu ikke til at tyde ud fra deres jordiske rester.

Skelet med le over halsen

Arkæologer har fundet omkring 100 grave på en umarkeret kirkegård. I flere af dem er de døde begravet med ansigtet nedad, lemlæstede, med en hængelås om storetåen eller en le over halsen, som denne kvinde.

© Mirosław Blicharski/Aleksander Poznań

Nogle af dem kan have været selvmordere, som dermed nedkaldte forbandelser over deres sjæle, og andre kan have levet hele liv som udstødte af et væld af forskellige årsager.

Gravene kan også være blevet skændet, fordi de døde var blandt de første til at dø under en epidemi. Når epidemier som pest og kolera rasede, gravede datidens samfund nogle gange de døde op i jagten på en "patient zero".

"Hvis et lig stadig var 'frisk' nogle uger eller måneder efter begravelsen, blev den afdøde – den formodede første sygdomsbærer – gravet op, halshugget, lemlæstet og begravet igen med ansigtet nedad for at beskytte mod flere dødsfald," forklarer Dr. Lesley Gregoricka, antrolog ved University of South Alabama, til New York Times.

De frygtsomme folk i 1600-tallet lagde også nogle gange symboler som leen og hængelåsen i graven for at lænke den forbandede og sygdommen til graven.

Forskerne fortsætter med at udgrave og analysere de makabre grave i håbet om, at de afdøde kan afsløre mere om 1600-tallets overtro, og hvordan de nederste i samfundet blev behandlet.