Underjordisk palads overlevede Islamisk Stats ødelæggelser

Terrorgruppen Islamisk Stat opdagede aldrig et underjordisk palads fyldt med arkæologiske skatte, da de sprængte et helligt gravsted i luften i den irakiske by Mosul.

Sådan så Yunus' gravsted ud, før Islamisk Stat sprængte det i luften.

© Wikipedia

I 2014 sprængte Islamisk Stat en helligdom i luften i den irakiske by Mosul. Helligdommen var et gravsted for profeten Yunus, der også optræder i biblen som profeten Jonas.

Efterfølgende gravede gruppen tunneller under graven i jagten på værdigenstande.

Men de overså en ting: Et underjordisk, uberørt palads fra 600. f. Kr.

Et fantastisk fund

Nu, hvor den irakiske hær atter har kontrol over Mosul, er arkæologer kommet til byen for at undersøge de ruiner, Islamisk Stat har efterladt.

Og her har de fundet det imponerende palads under Yunus' skændede grav.

"Jeg har aldrig set noget lignende," siger professor Eleanor Robson, der er formand for det Britiske Institut for Irakiske Studier til the Telegraph.

"Der er tale om udhuggede sten i enorme størrelser, og der er meget mere, end vi forventede at finde. Så Islamisk Stats ødelæggelser har faktisk ført os til et fantastisk fund," siger hun.

I paladset har man fundet et væld af arkæologiske skatte - blandt andet en marmorinskription tilhørende Esarhaddon, der var konge under det assyriske imperium og er kendt for sin genopbygning af Babylon.

Tidligere udgravninger uden resultat

Området under Yunus' grav er blevet undersøgt flere gange:

I 1852 stod den ottomanske guvernør i Mosul for en udgravning, og det irakiske dempartement for antikviteter undersøgte også stedet i 1950'erne.

Men ingen kom altså så langt, som Islamisk Stat gjorde.

Paladset og de ting, der befinder sig i det, skal nu gøre arkæologerne klogere på Assyrien.