Placeringen i Andesbjergene betyder, at vandet i Titicacas-søen har et højt nitrogen-niveau, som begrænser den mulige ­dykketid voldsomt.

Utallige skatte opdaget i inkaernes hellige sø

De første arkæologiske undersøgelser af en sø i Andesbjergene har ført til fund af bl.a. guldsmykker og figurer skabt af inkaernes forgængere.

10. april 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Et hold af marinearkæologer har fundet adskillige skatte på bunden af Titicaca-søen. Fundene stammer fra inkaernes forfædre Tiwanaku-kulturen.

Titicaca-søen er den største sø i Sydamerika og også en af verdens højest beliggende, da den befinder sig i Andesbjergene 3.812 m over havoverfladen. 

Inkaernes mytologiske stamfædre Manco Cápac og hans kone Mama Ocllo blev – ifølge legenden – født på den såkaldte Solø midt i søen i 1100-tallet. Titicaca-søen blev derfor set som ­verdens centrum af inkaerne.

Inkaerne var ikke de første

Disse nye fund beviser dog, at Tiwanaku-kulturen, der skabte den første store stat i Andes-bjergene fra omkring 500-1100 e.Kr., også opfattede Titicaca som hellig. 

Dette er de første systematiske undersøgelser med sonar og fotogrammetri foretaget i søen. Det gjorde forskerne i stand til at skabe et 3D-billede af søbunden og offerstederne.

Klik dig ind på fotografiet og læs om nogle af de ting, marinearkæologerne har fundet:

Guldsmykker og ofrede lamaer fundet på søens bund

Her viste Khoa-revet tæt ved Soløen og næsten præcis i midten af søen sig at være fyldt med offergaver dateret til mellem 794-964. Her er bl.a. fundet puma- og skildpaddefigurer skåret ud i farvede sten, guldmedaljoner og ofrede lamaer. Ofringerne blev tilsyneladende kastet direkte i vandet:

“Fundet af ankre tæt på offer­gaverne tyder på, at ofringsritualerne er foregået fra både”, fortæller professor i antropologi Jose Capriles.

Fundene bringer nyt lys over den næsten ukendte Tiwanaku-kultur og tyder på, at de kunne lokalisere Titicaca-søens midte og anså det som et meget helligt sted.

Tiwanaku-­kulturen var besat af porte

  • Rundt om Titicaca-søen i Andesbjergene er fundet i alt 11 religiøse steder bygget af Tiwanaku-folket. Disse templer og komplekser indeholder alle store porte.
  • Den største er Solporten, der er 3 m høj, 4 m bred og hugget ud af én sten. Porten er dekoreret med inskriptioner, som arkæologerne ikke er i stand til at tyde. Nogle mener, de har astronomiske betydninger og kan have fungeret som en form for kalender.
  • Mange af portene er skåret utroligt præcist ud i sten og er fx helt vinkelrette og har fået boret meget præcise huller. Dette tyder på, at Tiwanaku-kulturen kunne regne med avanceret geometri.

Portene synes ofte at være­ ­placeret i relation til Solen og Månens bevægelser. 

© Shutterstock

Måske er du interesseret i...

Læs også