Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utallige skatte opdaget i inkaernes hellige sø

De første arkæologiske undersøgelser af en sø i Andesbjergene har ført til fund af bl.a. guldsmykker og figurer skabt af inkaernes forgængere.

Et hold af marinearkæologer har fundet adskillige skatte på bunden af Titicaca-søen. Fundene stammer fra inkaernes forfædre Tiwanaku-kulturen.

Titicaca-søen er den største sø i Sydamerika og også en af verdens højest beliggende, da den befinder sig i Andesbjergene 3.812 m over havoverfladen.

Inkaernes mytologiske stamfædre Manco Cápac og hans kone Mama Ocllo blev – ifølge legenden – født på den såkaldte Solø midt i søen i 1100-tallet. Titicaca-søen blev derfor set som ­verdens centrum af inkaerne.

Inkaerne var ikke de første

Disse nye fund beviser dog, at Tiwanaku-kulturen, der skabte den første store stat i Andes-bjergene fra omkring 500-1100 e.Kr., også opfattede Titicaca som hellig.

Dette er de første systematiske undersøgelser med sonar og fotogrammetri foretaget i søen. Det gjorde forskerne i stand til at skabe et 3D-billede af søbunden og offerstederne.

Guldsmykker og ofrede lamaer fundet på søens bund

Her viste Khoa-revet tæt ved Soløen og næsten præcis i midten af søen sig at være fyldt med offergaver dateret til mellem 794-964. Her er bl.a. fundet puma- og skildpaddefigurer skåret ud i farvede sten, guldmedaljoner og ofrede lamaer. Ofringerne blev tilsyneladende kastet direkte i vandet:

“Fundet af ankre tæt på offer­gaverne tyder på, at ofringsritualerne er foregået fra både”, fortæller professor i antropologi Jose Capriles.

Fundene bringer nyt lys over den næsten ukendte Tiwanaku-kultur og tyder på, at de kunne lokalisere Titicaca-søens midte og anså det som et meget helligt sted.

Portene synes ofte at være­ ­placeret i relation til Solen og Månens bevægelser.

© Shutterstock

Læs også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter
Opfindelser

Anders And kom kvik opfinder i forkøbet

5 minutter
Samfund

Hvad var Det Første og Andet Rige?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul