Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Utallige skatte opdaget i inkaernes hellige sø

De første arkæologiske undersøgelser af en sø i Andesbjergene har ført til fund af bl.a. guldsmykker og figurer skabt af inkaernes forgængere.

Et hold af marinearkæologer har fundet adskillige skatte på bunden af Titicaca-søen. Fundene stammer fra inkaernes forfædre Tiwanaku-kulturen.

Titicaca-søen er den største sø i Sydamerika og også en af verdens højest beliggende, da den befinder sig i Andesbjergene 3.812 m over havoverfladen.

Inkaernes mytologiske stamfædre Manco Cápac og hans kone Mama Ocllo blev – ifølge legenden – født på den såkaldte Solø midt i søen i 1100-tallet. Titicaca-søen blev derfor set som ­verdens centrum af inkaerne.

Inkaerne var ikke de første

Disse nye fund beviser dog, at Tiwanaku-kulturen, der skabte den første store stat i Andes-bjergene fra omkring 500-1100 e.Kr., også opfattede Titicaca som hellig.

Dette er de første systematiske undersøgelser med sonar og fotogrammetri foretaget i søen. Det gjorde forskerne i stand til at skabe et 3D-billede af søbunden og offerstederne.

Guldsmykker og ofrede lamaer fundet på søens bund

Her viste Khoa-revet tæt ved Soløen og næsten præcis i midten af søen sig at være fyldt med offergaver dateret til mellem 794-964. Her er bl.a. fundet puma- og skildpaddefigurer skåret ud i farvede sten, guldmedaljoner og ofrede lamaer. Ofringerne blev tilsyneladende kastet direkte i vandet:

“Fundet af ankre tæt på offer­gaverne tyder på, at ofringsritualerne er foregået fra både”, fortæller professor i antropologi Jose Capriles.

Fundene bringer nyt lys over den næsten ukendte Tiwanaku-kultur og tyder på, at de kunne lokalisere Titicaca-søens midte og anså det som et meget helligt sted.

Portene synes ofte at være­ ­placeret i relation til Solen og Månens bevægelser.

© Shutterstock

Læs også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter
Opfindelser

Anders And kom kvik opfinder i forkøbet

5 minutter
Borgerkrig

Hvem var Black and Tans?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul