En lille sarkofag til et spædbarn er blandt de fundne genstande. 

Vand forvandler egyptisk massegrav til mudderhul

Arkæologer har fundet en unik massegrav fra Det gamle Egypten. Massive oversvømmelser har reddet den fra gravrøvere, men udgravningsarbejdet er nødt til at foregå i vand til navlen.

2. januar 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

En grav nær et stenbrud ved Nilen har vist sig at indeholde de jordiske rester af 50-60 egyptere fra oldtiden. Graven blev fundet for to år siden, men vand strømmer ind fra en naturlig kilde, og har trukket udgravningerne i langdrag. 

Vha. pumper kan arkæologerne holde vandstanden nede, men det er stadig en kamp at finde noget i mudderet, som bl.a. skal hældes gennem en si.

Sarkofager til spædbørn fundet

“Vi sidder, så at sige, i den her suppe af menneske­rester. Du kan intet se i vandet, så alt må gøres med hænderne”, forklarer arkæolog John Ward til Live Science.

Graven befinder sig fem meter under jorden, og på trods af alle besværligheder har arkæologerne fundet ud af, at den stammer fra ca. 1500 f.Kr. I udgravningen har de bl.a. fundet tre sarkofager til børn.

Massegrav er et mysterium

Alle andre oldtidsgrave i området har været udsat for gravrøvere, så denne er unik og kan være et vigtigt vidnesbyrd om de almindelige egypteres liv. 

De begravede mænd har sandsynligvis været arbejdere i stenbruddet og er blevet begravet med deres koner og børn. Det er dog stadig et mysterium, hvorfor så mange er blevet begravet sammen, da egyptiske massegrave er meget sjældne.

Det har arkæologerne fundet i graven:

  • Tre sarkofager til børn hugget ud i sandsten.
  • Amuletter og smykker. Bl.a. en lotusblomst og en perle i orange karneol.
  • Utallige hverdagsting så som krukker, skåle og ølkrus.  

En orange perle, som egyptiske kvinder brugte til at pynte deres hår.

Bliv HISTORIE-abonnent med den ikoniske samlemappe

Med et tryk på en knap kan du nemlig vække fortiden til live, når HISTORIE tager dig med tilbage til 2. verdenskrigs frontlinjer, vikingernes togter og egypternes gudedyrkelse.

Slår til nu får du tilmed vores ikoniske samlemappe, der er designet specielt til HISTORIEs abonnenter. Med samlemappen følger et sæt klistermærker med årstal, så du let kan holde orden i dine magasiner.

Kan du ikke vente til bladet lander i din postkasse?

Frygt ej! Med vores populære abonnementsløsning får du med det samme adgang til vores digitale HISTORIE-arkiv, hvor du kan fordybe dig i de sidste 12 numre af HISTORIE.

Vil du være en del af vores HISTORIE-univers? Slå til nu!

Måske er du interesseret i...

Læs også