Verdens ældste dyremaleri fundet på Borneo
Ny analyse tyder på, at et hulemaleri af en sandsynligvis uddød okseart er mindst 40.000 år gammel. Dermed er det verdens ældste, siger forskerne bag.

Forskerne mener, at maleriet forestiller en okseart, som sandsynligvis er uddød på Borneo.
Nye undersøgelser af hulemalerier i en grotte på Borneo, har afsløret den ældste afbildning af et dyr i verden. Maleriet forestiller en okse eller ko, og arkæologer har i samarbejde med geokemikere fastlagt, at hulemaleriet er 40-50.000 år gammel. Dermed er maleriet den ældste, ikke-abstrakte afbildning.
Uran brugt til dateringen
Hulemaleriet blev opdaget i 1994, men det har været svært at datere, for dets alder ligger på kanten af, hvad den kendte kulstof-14 metode kan benyttes til. I stedet har forskerne undersøgt små mineralskorper oven på maleriet.
De er opstået som et resultat af flere tusind års rindende vand. Skorperne består af kalk, som indeholder bittesmå mængder af uran-isotoper. Det radioaktive uran kan dateres vha. dets halveringstid. Og eftersom skorperne sidder på maleriet, kan forskerne være sikre på, at maleriet er ældre end mineralerne.
Asien var først med hulemalerier
Tidsbestemmelsen er også et bevis på, at de figurative hulemalerier ikke opstod i Europa – hvor de første blev lavet for ca. 32.000 år siden. Da maleriet på Borneo så dagens lys, herskede der tropisk klima på øen – på samme tid var Europa ubeboeligt og dækket af et kilometer tykt islag.
Mange motiver går igen i de europæiske og de asiatiske hulemaleriers afbildninger af hænder og dyr. Forskerne mente tidligere, at dette tydede på en forhistorisk kontakt mellem kontinenterne, men i det seneste år, og med tidsbestemmelsen fra Borneo, sås der også tvivl om den teori.