Laboratory of Physical Anthropology, Kyoto University

Verdens ældste hajoffer fundet

Forskere har udgravet verdens ældste offer for et hajangreb – og han havde lidt en grum skæbne.

Det er ikke kun i dag, at hajer er frygtede af havsvømmere verden over. For omtrent 3.000 år siden blev en japansk fisker angrebet af en stor haj og mistede livet.

Det kan forskere fra Max Planck Instituttet i den tyske by Jena konstatere. De har undersøgt skelettet af manden, der blev fundet i et jordlag fyldt med muslingeskaller.

Skelettet bærer 790 spor af hajtænder: Små v-formede snit i knoglerne, hvor hajen bed sig fast. Både højre ben og venstre hånd mangler desuden.

Undersøgelser viser, at fiskeren døde mellem år 1370 og 1010 f.Kr, hvilket gør japaneren til det ældste bekræftede offer for et hajangreb i menneskets historie.

Forskerne har med rødt markeret de næsten 800 skader, som hajen tilføjede sit offer.

© Laboratory of Physical Anthropology, Kyoto University

Hajen åd hans ben

”Bækkenpartiet bærer tandmærker i det område, hvor han mistede sit højre ben”, forklarer forskerne i deres rapport om fiskeren.

”Størstedelen af de større bidmærker findes på underkroppen, og det antyder, at fiskeren sandsynligvis befandt sig ude på dybt vand og muligvis svømmende, da han blev angrebet”, siger de tyske forskere.

Manden forsøgte ifølge forskerne at forsvare sig:

”Den manglende, afskårne venstre hånd kan bedst forklares som et defensivt sår, da han forsøgte at afværge et angreb nedenfra”.

Den japanske fisker døde sandsynligvis af blodtab efter ganske få minutter.

VIDEO – Oplev verdens værste haj-katastrofe efter sænkningen af krydseren USS Indianapolis i 1945: