Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skibet blev fundet og kortlagt digitalt af to dykkere i dybvandsfartøjer.

© Rodrigo Pacheco Ruiz
Kultur - Arkæologi

Verdens ældste intakte skibsvrag fundet i Sortehavet

Arkæologerne mener, at det 23 meter lange skib har ligget fuldkommen urørt i mere end 2.400 år. Videre undersøgelser kan revolutionere forståelsen af skibsbyggeri i antikken.

Arkæologer har fundet, hvad de vurderer til at være verdens ældste intakte skibsvrag på bunden af Sortehavet, hvor det har ligget uforstyrret i mere end 2.400 år.

Det 23 meter lange skib, som menes at være fra det antikke Grækenland, har stadig sin mast, årer og sågar de bænke, som roerne sad på, i stort set komplet stand. Skibet er fundet på omkring 2 kilometers dybde.

Sortehavets lave iltindhold bevarede træet

Skibets imponerende stand skyldes Sortehavets unikke vandstrøminger, som medfører, at der kun er meget begrænset ilt på havets bund. Dette betyder også, at der er meget få træspisende organismer i vandet.

“Et skib, der har overlevet intakt fra den antikke verden, liggende under mere end 2 kilometers vand, er noget jeg aldrig havde troet var muligt. Dette vil ændre vores forståelse af skibsbygning og søfart i antikken”, udtaler professer Jon Adams, der er den førende forsker på de arkæologiske undersøgelser i Sortehavet, som førte til, at skibet blev fundet.

Minder om Odysseus' skib

Adams’ hold har bekræftet, at de har i sinde at lade skibet ligge indtil videre, men et lille stykke af træet er blevet kulstof 14-dateret. Undersøgelserne tyder på, at skibet stammer fra 400-tallet f.Kr.

Det har sandsynligvis været et handelsskib, der var på en rejse mellem græske bystater i Grækenland og nogle af de græske kolonier og bystater, der lå ved det nordlige Sortehavs kyst. Skibets form er dog usædvanligt og kendes kun fra en vase, som viser Odysseus' møde med sirenerne i Odysseen.

Læs også:

Romerriget

Havde romerne kontakt til Kina?

1 minut
Arkæologi

Hulemennesket mæskede sig i bagte rodfrugter

2 minutter
Videnskab

Hvem gav dinosaurerne navne?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul