Verdens ældste intakte skibsvrag fundet i Sortehavet
Arkæologerne mener, at det 23 meter lange skib har ligget fuldkommen urørt i mere end 2.400 år. Videre undersøgelser kan revolutionere forståelsen af skibsbyggeri i antikken.

Skibet blev fundet og kortlagt digitalt af to dykkere i dybvandsfartøjer.
Arkæologer har fundet, hvad de vurderer til at være verdens ældste intakte skibsvrag på bunden af Sortehavet, hvor det har ligget uforstyrret i mere end 2.400 år.
Det 23 meter lange skib, som menes at være fra det antikke Grækenland, har stadig sin mast, årer og sågar de bænke, som roerne sad på, i stort set komplet stand. Skibet er fundet på omkring 2 kilometers dybde.
Sortehavets lave iltindhold bevarede træet
Skibets imponerende stand skyldes Sortehavets unikke vandstrøminger, som medfører, at der kun er meget begrænset ilt på havets bund. Dette betyder også, at der er meget få træspisende organismer i vandet.
“Et skib, der har overlevet intakt fra den antikke verden, liggende under mere end 2 kilometers vand, er noget jeg aldrig havde troet var muligt. Dette vil ændre vores forståelse af skibsbygning og søfart i antikken”, udtaler professer Jon Adams, der er den førende forsker på de arkæologiske undersøgelser i Sortehavet, som førte til, at skibet blev fundet.
Minder om Odysseus' skib
Adams’ hold har bekræftet, at de har i sinde at lade skibet ligge indtil videre, men et lille stykke af træet er blevet kulstof 14-dateret. Undersøgelserne tyder på, at skibet stammer fra 400-tallet f.Kr.
Det har sandsynligvis været et handelsskib, der var på en rejse mellem græske bystater i Grækenland og nogle af de græske kolonier og bystater, der lå ved det nordlige Sortehavs kyst. Skibets form er dog usædvanligt og kendes kun fra en vase, som viser Odysseus' møde med sirenerne i Odysseen.