De tre prostatasten er på størrelse med valnødder. Ifølge forskerne har den afdøde haft store smerter i tiden op til sin død.

© Universitá di Padova

Verdens ældste prostatasten er fundet

Tre 12.000 år gamle prostatasten dokumenterer ifølge arkæologer, at mænd har døjet med sygdommen i årtusinder.

Under udgravningerne af en forhistorisk gravplads i Sudan har britiske og italienske arkæologer fundet verdens ældste prostatasten.

Prostatastenene blev fundet i en grav i 2013, men det er først nu, at arkæologerne har offentliggjort resultatet af deres undersøgelser i en rapport.

Smertefuld sygdom

De tre sten er ualmindelig store og menes at være omkring 12.000 år gamle. De er dermed de ældste af deres slags i verden.

I dag er prostatasten en relativt normal lidelse for mænd over 50 år, og nu kan det altså dokumenteres, at mænd har lidt af den smertefulde sygdom i over 10.000 år.

Stor interesse for fundet

“Sygdommen ramte også fortidsmennesker, hvis levevis var fundamentalt anderledes end vores”, lyder det fra arkæolog Donatella Usai, der leder udgravningerne i det centrale Sudan.

Hos andre arkæologer, der ikke er tilknyttet projektet, er interessen for fundet da også ganske stor.

Her lyder det bl.a., at stenene er med til at åbne et helt nyt vindue til forståelsen af leve- og sundhedsforholdene i menneskets fjerne fortid.