Verdens ældste snesko blev båret af Ötzis forfædre

I Tyrol har man fundet verdens ældste snesko i samme område, som man fandt ismanden Ötzi i.

Verdens ældste snesko er 5800 gammel, men ligner den type snesko, som blev brugt i Tyrol helt frem til det 20. århundrede.

I 2003 fandt den italienske kartograf Simone Bartolini en snesko i de tyrolske alper, da han var ved at kortlægge Østrigs grænser. Sneskoen bestod af en birkegren på halvanden meter, der var bøjet sammen til en oval ramme med strenge af sejlgarn.

Skoen lignede den type sko, som de lokale i Tyrol brugte indtil for få årtier siden, og Simone Bartolini vurderede derfor, at sneskoen var højst 100 år gammel.

Stammer fra stenalderen

"Måske tilhørte den en landmand, der mistede den, da han gik med sit kvæg," tænkte han og tog den med hjem til sit kontor som en souvenir.

Men da han for nylig gav den videre til en gruppe arkæologer, viste det sig, at sneskoen var meget ældre og mere betydningsfuld, end han havde troet.

En carbondatering afslørede nemlig, at sneskoen er omkring 5800 år gammel og altså stammer helt tilbage fra stenalderen. Dermed er den verdens ældste snesko.

Ötzi gik med snesko

Simone Bartolini fandt den i 3,134 meters højde i det område, hvor man i 1991 fandt ismanden Ötzi. Sneskoen er blot et par generationer ældre end Ötzi, og arkæologerne regner derfor med, at Ötzi gik med lignende sko, da han var i live.

"Skoen beviser, at der faktisk boede mennesker i Alperne i stenalderen, og at de havde de nødvendige redskaber til at overleve i det ufremkommelige terræn," siger Dr. Catrin Marzoli fra afdelingen for Tyrols kulturelle arv og kalder fundet enesteånde.

Sneskoen skal nu udstilles på Sydtyrols Museum for Arkæologi, hvor Ötzi også kan ses.