Husene i Hedeby er rekonstruktioner baseret på arkæologiske fund.

© Shutterstock & Imageselect

Vikingebyen Hedeby er blevet verdens kulturarv

UNESCO har anerkendt den 1.200 år gamle vikingeby side om side med Colosseum i Rom og pyramiderne i Egypten.

11. juli 2018 af Pernille Mogensen

Resterne af vikingernes gamle handelscentrum i det nordlige Tyskland er så enestående, at området nu er optaget på FN’s officielle liste over verdens kulturarv. 

Det har repræsentanter fra 21 lande besluttet i FN’s Verdenskulturarvskomité. 

Hedeby er optaget sammen med det gamle danske forsvarsværk Dannevirke, der beskyttede Danmarks grænser fra 400-tallet e.Kr. til 1864 e-Kr. 

Centralt for undersøgelser af vikingetiden

UNESCO begrunder bl.a. optagelsen af Hedeby med, at det gamle byområde indeholder spor af en over 1.000 år gammel havn, samt veje, kirker og andre bygninger. Desuden har områdets mange arkæologiske fund gjort det til et centralt sted for undersøgelser af vikingetiden.

Optagelsen vil sandsynligvis medføre en stigning af antallet af gæster til Hedeby, og samtidig er Tyskland nu forpligtiget til at beskytte og vedligeholde ruinerne.

Med op til 2.000 indbyggere var Hedeby fra 800-tallet og frem til 1050 Nordeuropas største by. Udgravninger har vist, at husene lå tæt, og at gaderne var belagt med planker.

Klik dig gennem tegningen og se, hvordan beliggenheden gjorde Hedeby rig.

Byen blev brændt ned

På grund af byens centrale placering nær vandet og Hærvejen var den knudepunkt for købmænd, der kom fra alle verdenshjørner. Samtidig var den omdrejningspunkt i adskillige magtkampe vikingerne imellem.

I 1050 blev byen endeligt brændt ned af den norske kong Harald Hårderåde. Herefter etablerede byens indbyggere sig i det nuværende Slesvig.

Hedeby slog sine egne mønter, og flere af dem er fundet langt fra stedet. Mønten her er fra 900-tallet. Den er smykket med et handelsskib og er fundet i vikingebyen Birka i Sverige.

© Getty Images

Kort om UNESCOs verdensarvliste

  • Siden 1972 har FN-organisationen UNESCO med en konvention arbejdet for at beskytte og bevare steder, byer, bygninger og monumenter verden over, der er af “enestående og universel værdi for menneskeheden”. Stederne opføres på UNESCOs Verdensarvliste.

  • En plads på listen betyder, at landet, hvor seværdigheden ligger, er forpligtiget til at vedligeholde kulturarven. Er det ikke muligt, kan UNESCOs fond yde økonomisk støtte til landet.

  • Verdensarvlisten tæller mere end 1.000 områder fordelt i hele verden. Flere af områderne er danske. Fx er Jelling-­monumenterne, Roskilde Domkrike, Kronborg, Christiansfeld samt Ilulissat Isfjord i Grønland alle opført på listen.

  • 193 lande har tilsluttet sig UNESCO-konventionen. 

Handelsvarer fra fjerne egne er dukket op under udgravningerne. Dette vedhæng i rent guld stammer således fra Romerriget. Silke fra Kina, vin fra Frankrig og krydderier fra Mellemøsten blev falbudt i byen af tilrejsende købmænd.

© Getty Images

Måske er du interesseret i...

Læs også