Virkelighedens Asterix fundet i England

Graven af en højtstående gallisk kriger, der måske kæmpede imod Julius Cæsar i både England og Frankrig, forbløffer arkæologerne. Den kaldes “Den flotteste krigergrav nogensinde set i England”.

Den unikke hovedbeklædning er lavet til at blive monteret på ­krigerens bronze­hjelm.

En kriger fra jernalderen, som sandsynligvis kæmpede imod Julius Cæsars legionærer, er blevet udgravet af arkæologer i West Sussex, England. Arkæologerne kalder fundet for “Den flotteste krigergrav nogensinde set i ­England”.

Galler kæmpede imod Cæsar

Krigerens skelet er næsten rådnet væk, men i graven ligger stadig våben og rustning dekoreret med keltiske tegn. Ud fra disse mener arkæologerne, at han stammer fra Gallien. Blandt gravgaverne er også potter støbt i Normandiet, som er dateret til ca. 50 f.Kr.

De er dermed skabt i slutningen af Gallerkrigene (58-50 f.Kr.), hvor Julius Cæsar med magt gjorde Gallien til en romersk provins. Briterne og gallerne hjalp hinanden imod den romerske trussel, og derfor mener arkæologerne, at den franske kriger kan være taget til England for at dele taktikker og strategier.

En anden teori er, at krigeren var en militærleder for kong Commius, der regerede i Gallien og i 51 f.Kr. måtte flygte til England med sine mænd.

Hovedbeklædning med farvede hestehår

Gravens mest imponerende fund er en stor hovedbeklædning beklædt med guld, som sandsynligvis har været fyldt med løkker af farvet hestehår. Den har fået den 172 cm høje kriger til at danne en imponerende figur, når han sad på sin hest.

Genstandene vil kunne ses på The ­Novium Museum i Chichester fra ­januar 2020.