Alessandro Serrano/SIPA/Ritzau Scanpix
Italien oversvømmelse

Frysefirma redder uvurderlige bøger efter oversvømmelse

Utallige middelalderbøger er endt under tonsvis af vand og mudder, som følge af oversvømmelser i Norditalien. Men nu skal de gamle manuskripter reddes af en superfryser.

Store dele af Norditalien har i foråret 2023 været ramt af voldsomme oversvømmelser.

Især området Emilia-Romagna var udsat for enorme regnskyl. Blandt de mange bygninger, der her blev oversvømmet af vand og mudder, var utallige biblioteker og arkiver, der huser historiske bøger og dokumenter helt tilbage fra 1500-tallet.

Værker, der ville have været i fare for at blive ødelagt, hvis ikke et firma med en kæmpe stor fryser var trådt til.

Tusinder af gamle bøger og dokumenter er blevet puttet i plastikposer og sendt til byen Cesena, hvor firmaet Orogel er i stand til at lyn-fryse dem ned til minus 25 grader.

Når bøgerne fryses, bliver overskydende vand fjernet. Nedfrysningen stopper også den kemiske proces, hvor vandet ødelægger papiret.

Dette giver eksperter tid til det langsommelige arbejde med at tørre, optø og restaurere bøgerne. Hvis nedfrysningen sker hurtigt nok, vil bøgerne stort set ikke tage skade, selvom de har været gennemblødte.

VIDEO: Se oversvømmelserne i den historiske by Faenza

Video

Bruges normalt til frugt og grønt

”Vi bruger normalt processen til at modne frugt og grønt inden for tre timer efter høstning, men jeg havde aldrig forventet, at denne hurtige metode kunne bruges på vores kulturarv”, forklarer præsident for Orogel, Bruno Piraccini.

“Jeg modtog den overraskende henvendelse fra biblioteket i Forli, og vi var kun glade for at gøre plads til bøgerne i vores varehus”.

Nu arbejder tusindvis af frivillige på at få bragt så mange bøger og dokumenter som muligt til varehuset i Cesena, der har stillet sin kæmpe-fryser gratis til rådighed.