Gammel japansk bog lærte kvinder at tæske mænd

En lille japansk bog fra 1914 opfordrer kvinder til at tage kampen op mod voldelige mænd med avancerede kampteknikker og et kort over mandens svageste punkter på kroppen.

Bogen instruerer blandt andet kvinder i at kvæle deres overfaldsmand med benene.

© Kiyohara Ryusa/Public Domain

Kast rundt med din angriber, bræk hans arm og kvæl ham langsomt med dine ben, hvis han forsøger at voldtage dig.

Sådan lyder rådene i den lille japanske bog "Selvforsvar til kvinder" fra 1914, der netop er blevet oversat til engelsk.

Bogen er skrevet af Nobatake Yaeko - under pseudonymet Nohata Showa - og med bogen ville hun udstyre japanske kvinder med kampteknikker, så "selv en sød lille pige kunne vinde over en stor mand."

En bølge af vold

I bogen beskriver forfatteren ifølge LiveScience hvordan en bølge af vold ramte Japan i begyndelsen af 1900-tallet:

"Mine kære søstre, mine kære døtre, den måde, dette lands indbyggere opfører sig på, er dybt beklagelig. Er den ikke?"

En gruppe japanske kvinder dannede derfor "Women's Self-Defence League", formentlig inspireret af de engelske suffragetter, der skulle hjælpe de japanske kvinder med at forsvare sig selv.

For at opmuntre kvinderne til at bruge forsvarsteknikkerne, uddelte gruppen også hæderspriser til kvinder, der havde forsvaret sig mod et angreb.

Mandens svage punkter

Bogens forsvarsteknikker stammer fra forsvarsmetoden jiujitsu, og bogen menes at være den første i historien, hvor en kvinde opfordrer andre kvinder til at forsvare sig ved at bruge jiujitsu.

Bogen indeholder også detaljerede beskrivelser af mandens "svage" punkter - "Kyusho".

Mandens svage punkter - også kaldet "Kyusho" - blev nøje angivet.

© Kiyohara Ryusa/Public Domain

"Kyusho er punkter på kroppen, der kan forårsage stor skade, hvis de rammes hårdt, og slå en mand bevidstløs eller stoppe hans vejrtrækning," står der blandt andet.