Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ifølge Cheshire forestiller denne tegning en redningsaktion af ø­boere i ­Middelhavet under et ­vulkanudbrud i 1444.

Kultur - Bøger

Mystisk middelalderbog kan endelig være tydet

I mere end 100 år har Voynich-­manuskriptet fået verdens bedste kryptografer til at slå krøller på hjernen i forsøget på at tyde de mange sider. Nu mener en lingvist at have fundet svaret på bare to uger.

En forsker i England påstår at have tydet Voynich-­manuskriptet - en bog fyldt med gådefulde tegninger og uforståelig tekst, som blev opdaget i 1912.

I over 100 år har utallige kryptografer inklusive eksperter fra FBI og kodebryderen Alan Turing forsøgt at løse gåden bag bogens tekster.

Koden er uddød sprog

Nu mener forsker i lingvistik Gerard Cheshire fra Bristol Universitet, at koden endelig er knækket. Han er overbevist om, at manuskriptet er skrevet i et uddødt proto-romansk sprog, der går forud for andre romanske sprog som fransk og italiensk.

“Jeg oplevede en række “eureka”-øjeblikke, mens jeg tydede koden. De blev fulgt af en følelse af vantro og begejstring,” fortæller Cheshire.

Forskeren mener desuden, at teksten er skrevet af en nonne til Maria af Castile, som var dronning af det spanske kongerige Aragonien fra 1416-1458. Den omhandler alt fra lægemidler, astrologi og kvindekroppen.

Forskerkollegaer er ikke overbeviste

Andre forskere har dog tidligere hævdet at have løst gåden. Mange af Cheshires kollegaer forholder sig derfor skeptiske.

Professor Lisa Fagin Davis fra Yale Universitet understreger fx, at der ikke er beviser for, at et proto-romansk sprog overhovedet har eksisteret.

Læs også:

Piercing læbe forhistorisk
Arkæologi

Forhistorisk mand bar gigantiske ansigts-piercinger

2 minutter
Opfindelser

Hvornår blev lighteren opfundet?

2 minutter
Søfart

Fransk kavaleri erobrede hollandsk flåde

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul