Nu kan alle bladre i Leonardo da Vincis noter

Nu kan alle få et helt særligt indblik i Leonardo da Vincis kringlede hjerne og vilde opfindelser. To håndskrevne notesbøger af det verdensberømte multitalent er netop blevet digitaliseret.

Codex Forster I er nu tilgængeligt på hjemmesiden: vam.ac.uk.

© Shutterstock & Wikipedia

Nu kan alle og enhver få adgang til de skitser, opfindelser og matematiske beregninger, som renæssancens verdensberømte multitalent Leonardo da Vinci stod bag.

Victoria and Albert Museum i London har digitaliseret to af kunstnerens over 500 år gamle notesbøger. De er nu tilgængelige på museets hjemmeside.

Skitser af evighedsmaskine

Oprindeligt skrev og tegnede Leonardo sine ideer på løst papir, men efter hans død i 1519 blev de samlet i to læderindbundne bøger, som senere blev samlet i et bind, kaldet, Codex
Forster I
. Dette bind er nu tilgængeligt.

Bøgerne rummer 54 sider af kunstnerens noter fra årene 1487-1490, hvor han var bosat i Milano, samt år 1505, hvor han boede i Firenze.

De håndskrevne sider indeholder bl.a. beskrivelser og modeller af en maskine, der skulle få vand til at løbe opad, samt Leonardos skitser og overvejelser om fremstillingen af en evighedsmaskine.

Det var et projekt, som han arbejdede på, men naturligt nok endte med at opgive.

Flere bøger skal digitaliseres

I de kommende måneder vil museet digitalisere yderligere to bind med kunstnerens noter. I maj 2019 er det 500 år siden, at kunstneren døde, og museet håber derfor, at alle opfinderens noter kan være publiceret online inden da.

Leonardo var på mange måder forud for sin tid. Hans øvrige notesbøger rummer fx forestillinger om flyvemaskiner, kampvogne og cykler.