Rengøring, bagagehåndtering, småreparationer og servering – opgaverne var utallige i forsøget på at holde et højt serviceniveau på den lange tur. Fra drageren i bunden til togchefen i toppen fik personalet toget til at køre som en velsmurt maskine.

© Athrinasstor.tumblr.com

Snedrama gav Agatha Christie idéen til Mordet i Orientekspressen

Krimidronningen Agatha Christie fik inspiration til sin mest berømte krimigåde, da Orientekspressen i 1929 blev opslugt af sneen.

23. november 2017 af Troels Ussing

I Agatha Christies verdensberømte kriminalroman “Mordet i Orientekspressen” fra 1934 rejser den belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot med Orientekspressen. 

Mens luksustoget holder stille i en snedrive på Balkan, myrdes en af passagererne, og belgieren indleder straks sin jagt på morderen blandt 13 mistænkte togrejsende.

Romanen har været filmatiseret flere gange – senest i år af den britiske instruktør og skuespiller Kenneth Branagh.

Den nye film har bl.a. Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Derek Jacobi og Judi Dench på rollelisten.

>> I det nye nummer af HISTORIE får du hele historien om den verdensberømte luksusekspres – skynd dig ned i den nærmeste kiosk og køb det nye blad. 

Inspireret af virkelige hændelser

Forfatterinden blev inspireret til sin bog, da virkelighedens Simplon-Orientekspres i februar 1929 kørte fast i Tyrkiet under en voldsom snestorm. 

Katastrofen lurede, da nødhjælpshold ikke kunne nå frem på grund af det voldsomme uvejr, og som dagene gik, svandt proviant og brændsel ind. 

En passager blev så ængstelig over situationen, at hun forsøgte selvmord, og først efter seks døgn nåede redningen frem i form af motorslæder med proviant og petroleum.

“Mordet i Orientekspressen” er kommet i flere danske udgaver – senest i 2013.

© Imageselect & Lindhardt og Ringhof forlag A/S

Spisevognen var en rullende gourmet-restaurant

Mesterkokke tryllede med de bedste råvarer i køkkenet, ulasteligt klædte tjenere serverede måltiderne på tallerkner af det fineste porcelæn, og passagererne drak vin og champagne af eksklusive krystalglas. 

Orientekspressens spisevogn kunne måle sig med de bedste restauranter i Europa.

Klik på billedet og stig med ombord på luksusekspressen

Christie rejste selv med luksustoget

Den britiske forfatterinde kendte allerede toget indgående inden den dramatiske episode, fordi hun tit havde ledsaget sin mand, oberst Archibald Christie, ombord på Orientekspressen til og fra Mellemøsten. 

Agatha Christie var derfor fortrolig med helt små detaljer, som hun skrev ind i sin bestseller – fra kupéernes specielle ur-holder i væggen til kliklyden, når låget til kupéens vaskekumme blev lukket i.

Har du stadig ikke fået nok af Orientekspressen, kan du få hele historien bag toget, der transporterede alt fra rige livsnydere til spioner, rovmordere og korrupte politikere i det nye HISTORIE.

Læs mere om Orientekspressen

E.H. Cookridge: Orientekspressen, Lademann, 1981. Jean des Cars et al.: The Orient Express: A Century of Railway Adventures, Bloomsbury, 1988.

Måske er du interesseret i...

Læs også