Børnetegninger fundet i bog fra middelalderen

Det er ikke afgørende, om et barn voksede op i middelalderen, eller om det vokser op i dag: Dets måde at tegne på er den samme. Det viser fundet af børnetegninger i en bog fra 1400-tallet.

Det er svært at sige, om tegningen forestiller en mand, der går tur med sin ko eller sin hest. Men mandens manglende overkrop og figurernes store hoveder er klare tegn på, at det er et barn, der har tegnet tegningen.

© LJS 361, Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 26r.

En mand, der passer sin ko. Det ligner motivet på en typisk tegning, man kunne støde på i alverdens børnehaver i dag. Men denne tegning skiller sig ud: Den er nemlig flere hundrede år gammel.

For første gang nogensinde har man brugt psykologiske værktøjer til at analysere en række tegninger i en middelalderbog, og konklusionen er klar: Tegningerne er tegnet af børn.

Hjælp fra børnepsykologer

Deborah Thorpe, der er forsker ved University of York’s Centre for Chronic Diseases and Disorders, var egentlig i gang med at forske til et helt andet projekt, men da hun under sin

research fandt små kruseduller i marginen i en gammel bog fra Napoli, blev hun nysgerrig.

Krusedullerne lignede nemlig den slags små tegninger, som børn tegner. Hun fortæller, at det ikke er usædvanligt at finde barnlige illustrationer i marginen i bøger fra middelalderen, men at de som oftest ertegnet af voksne.

Hun fik derfor en række børnepsykologer til at analysere tegningerne. De vurderede, at tegningerne er tegnet af børn i alderen 6-8 år.

Særlige børnekriterier

“Psykologerne havde nogle kriterier, der skulle opfyldes for, at vi med sikkerhed kunne sige, at børn har tegnet tegningerne. For eksempel de aflange former, fokus på hovedet og de manglende overkroppe," siger Deborah Thorpe og tilføjer, at tegningerne er et afgørende

bevis på forholdet mellem bøger og børn i middelalderen:

"De viser, at børn dengang var kreative. De elskede af lege, lære og at bruge deres fantasi - helt ligesom børn gør det i dag."