Shutterstock
Mumier på British Museum

British Museum anser nu ordet “mumie” som stødende

Kampen om hvilke ord, der er korrekte at bruge, er nu nået til British Museum. De vil ikke længere at bruge ordet “mummy”, som de anser for at være stødende overfor oldtidens egyptere.

British Museum i London bruger ikke ordet “mummy” (mumie) til at beskrive nye udstillinger af museets omkring 140 mumier – den største samling mumier i verden udenfor Cairo.

Ordet er “stødende overfor oldtidens egyptere” og dehumaniserer døde mennesker, siger en talsmand for museet.

I stedet bruger museet nu udtrykkene “mumificerede mennesker” og “mumificerede rester” om mumierne.

Andre museer har allerede taget valget

British Museum er ikke det første museum i England, som er gået væk fra at bruge det gamle udtryk. I 2021 besluttede The Great North Museum i Newcastle ikke længere at bruge ordet mumie om “Irtyru”, en mumificeret kvinde fra omkring 600 f.Kr.

Mumier på British Museum

British Museum har mere end 140 mumier i deres samling og utallige andre genstande fra oldtidens Egypten.

© Shutterstock

Ifølge museumsinspektør Jo Anderson skete ændringen, fordi ordet mumie skabte associationer til “frygtelige monstre, takket være utallige b-film”. Ordet underminerede dermed mumiens menneskelighed, fortalte Anderson i 2021.

British Museum understreger dog, at museet ikke har bandlyst ordet helt, men primært vil holde sig fra at bruge det i nye udstillinger. Museet påpeger også, at “mumie” stadig bruges rundt omkring på museet og på museets hjemmeside.

Ordet kommer fra arabisk

Ordet mumie kommer fra det arabiske ord mumiya, som betyder voks eller mere præcist bitumen, det sort-brune restprodukt fra råolie, som de gamle egyptere brugte til mumificeringsprocessen. Ordet blev omdannet til “mummy” af europæere i 1600-tallet.

Ordets ophav er en anden grund til, at flere museer nu bevæger sig væk fra det. Det giver uheldige påmindelser til Storbritanniens koloniale fortid, siger en talsmand fra British Museum til avisen Daily Mail.

Paul Dominique Philippoteaux maleri Egypten

Storbritannien udgravede, undersøgte og eksporterede utallige mumier fra 1882-1956, hvor briterne havde de facto kontrol over Egypten.

© Paul Dominique Philippoteaux

At størstedelen af de mange tusind genstande på British Museum reelt er blevet plyndret fra deres oprindelsessted, da Storbritannien var et koloni-imperium, bliver dog ikke umiddelbart anset som ligeså problematisk af museet.

På trods af utallige krav og opfordringer fra regeringer, arkæologer og forskere verden over, har British Museum hidtil nægtet stort set alle opfordringer til at levere genstande tilbage. I 2022 skrev 2.500 arkæologer fx under på, at Rosettastenen burde leveres tilbage til Egypten, hvilket museet ignorerede.