Public domain / Wikipedia Commons
Club 27 og andre selskaber for afdøde musikere.

Club 27 – her er historien om musikerne, der døde som 27-årige

Club 27 fik sit første medlem, da "rock'n'rolls bedstefar" døde på mystisk vis i 1938. Og siden er både Jimi Hendrix, Kurt Cobain og Amy Winehouse blevet medlemmer.

Inden for omkring en toårig periode døde nogle af 60’ernes største rockmusikere.

Brian Jones, der havde været med til at danne bandet Rolling Stones, Jimi Hendrix, der blev anset for en af rockens bedste guitarister, Janis Joplin, hvis unikke sangstil og energi havde gjort hende verdensberømt og Jim Morrison, forsanger i et af tidens helt store rockbands The Doors.

Udover musikken havde de alle det til fælles, at de var 27 år på dødstidspunktet.

Bevidstheden om Club 27's eksistens opstod dog først mere end 20 år senere, da Kurt Cobain tog sit eget liv. Siden er klubbens medlemsskare vokset.

Hvis man graver lidt i populærmusikkens historie, bliver man opmærksom på flere fiktive, morbide selskaber for afdøde rockmusikere og popmusikere af enhver art.

Dødsårsagerne for medlemmerne af Club 27 og de andre selskaber for afdøde musikere giver et sigende indblik i branchens erhvervsrisikoer - og i vilkårene ved at være musiker i mediernes søgelys.

Her kommer du tæt på Club 27's medlemmer – fra Jimi Hendrix til Amy Winehouse, Janis Joplin og Jim Morrison.

Syv kendte musikere fra Club 27

Listen af musikere, der er døde i en alder af 27 år, er lang. Der er dog 7 ikoniske frontfigurer, som anses for at være kernemedlemmer af ”The 27 Club”.

Robert Johnson (1911-1938)

Robert Johnson fra The Club 27.

Robert Johnson i 1936 på et af højst tre kendte billeder af bluesmusikeren.

© Fair Use / Delta Haze Corporation

Mens den brasilianske komponist og pianist Alexandre Levy (✝︎ 1892) af mange listes som det tidligste medlem af Club 27, så var det blues-guitaristen Robert Johnson, der ved sin død i 1938 blev det første medlem af ”klubben”.

Johnson er kendt som ”Rock’n’rolls bedstefar”. Hans utrolige guitarfærdigheder blev af mange tilskrevet en aftale, han skulle have indgået med djævelen ved et vejkryds nær den plantage, han boede på som ung.

Robert Johnsons præcise dødsårsag er ukendt, men ifølge hans kollega Sonny Boy Williamson, der var sammen med ham i hans sidste dage, havde Johnson indledt et forhold til en gift kvinde.

Hendes jaloux ægtemand forgiftede, ifølge Williamson, den omkringrejsende musiker, der døde få dage senere.

Robert Johnson går efter sin død i glemmebogen og genopdages først i begyndelsen af tresserne i forbindelse med den store bølge af folk-musik, der dengang skyllede ind over USA.

Club 27 var der dog ingen, der talte om dengang.

 • Robert Johnson dødsårsag: Forgiftning (sandsynligvis).

2. Brian Jones (1942-1969)

Brian Jones fra rockbandet The Rolling Stones.

Brian Jones var det første medlem af Club 27 fra beat-generationen.

© Public domain

Brian Jones havde været en af hovedmændene bag dannelsen af bandet The Rolling Stones.

Som de andre medlemmer af bandet havde han ikke holdt igen med stoffer og alkohol.

Men Brian Jones’ misbrug blev til sidst så voldsomt, at de andre medlemmer af bandet ikke så anden udvej end at smide ham ud af Rolling Stones.

Da Jones nogle måneder senere druknede i sin swimmingpool, opstod der derfor straks en mistanke om, at den 27-årige guitarist og multi-instrumentalist havde begået selvmord. Men politiets undersøgelser konkluderede, at der var tale om et uheld.

Senere er der blevet spekuleret i, om Jones i virkeligheden blev myrdet af en håndværker, der skulle foretage en udbygning af hans hus, men ikke var blevet betalt det, han mente, Jones skyldte ham.

Mord-teorien er senere blevet skudt ned mange gange. Lige meget hvordan Jones døde, ændrer det dog ikke ved, at han blev den første musiker i rockmusikkens æra, der kunne skrive sig ind i Club 27.

 • Brian Jones dødsårsag: Drukning. Obduktionsrapporten fandt desuden, at Brian Jones´ lever og og hjerte havde taget skade af alkohol- og narkotikamisbrug.

3. Jimi Hendrix (1942-1970)

Jimi Hendrix er medlem af The Club 27.

Jimi Hendrix optræder på The Fillmore East i New York City.

© Creative Commons/Steve Banks

Guitar- og rocklegenden Jimi Hendrix havde været blandt de mange musikere, der havde begrædt Brian Jones' alt for tidlige død.

Men allerede året efter sluttede Hendrix sig til den klub, som ingen endnu kendte til: Club 27.

Om morgenen den 18. september fandt Hendrix’ kæreste ham bevidstløs i sengen. Hun ringede straks efter en ambulance, men musiklegendens liv stod ikke til at redde.

Senere viste det sig, at Hendrix havde taget ni af de sovepiller, kæresten havde fået udskrevet af sin læge – med besked om at tage en halv pille til at sove på. Den massive overdosis resulterede i, at Hendrix blev kvalt i sit eget bræk.

 • Jimi Hendrix dødsårsag: Kvalt i eget bræk efter indtagelse af en stor mængde sovepiller.

4. Janis Joplin (1943-1970)

Janis Joplin er medlem af The Club 27.

Janis Joplin i 1969 eller 70.

© Public domain

Janis Joplins opvækst havde ikke været nem. I skolen blev hun drillet og angrebet af de andre elever, fordi hun var overvægtig, og fordi hun ikke var racist som de fleste på hendes high school.

Musikken blev Joplins udvej, men den ledte hende samtidig også ind i en verden, hvor stoffer var udbredte. Og Janis Joplin udviklede hurtigt et enormt stof- og alkoholmisbrug.

Gennem hele sin karriere forsøgte Janis Joplin flere gange at komme ud af sit misbrug uden held.

Den 1. oktober 1970 skrev Janis Joplin sin sidste sang og indspillede et demobånd med den.

Hendes heroinmisbrug havde på dette tidspunkt vokset sig så stort, at hun dagligt brugte, hvad der svarer til ca. 9.000 nutidskroner på heroin. Tre dage senere døde hun af en overdosis.

Sangen, hun havde arbejdet på indtil kort før sin død, var hittet Mercedes Benz, der bl.a. indeholdt linjerne: ”Prove that you love me, and buy the next round. Oh lord, won’t you buy me a night on the town”.

 • Janis Joplin dødsårsag: Overdosis (heroin).

5. Jim Morrison (1943-1971)

The Doors.

Jim Morrison og The Doors i 1966. Fem år senere var Jim Morrison optaget i Club 27.

© Public domain / Elektra Records

Forsangeren fra rockbandet The Doors, Jim Morrison, var endnu en af de musikere, der var berørt af Rolling Stones-grundlæggeren Brian Jones’ død i 1969. Morrison skrev endda digtet ”Ode to LA while thinking of Brian Jones, Deceased”.

Blot to år efter Jones’ død blev det Jim Morrisons tur til at stemple ind i Club 27. Grundet Morrisons vilde liv modtog hans bandmedlemmer og The Doors' manager ofte rygter om, at Morrison var død, men rygterne om rockmusikeren viste sig altid at være falske.

Lige indtil den 3. juli 1971. Her fandt Morrisons kæreste ham død i badekarret i deres ferielejlighed i Paris.

Morrison blev aldrig obduceret, og dødsårsagen blev derfor blot fastslået til at være ”hjertestop”, selvom de fleste omkring ham var overbevist om, at en overdosis af heroin var årsagen.

 • Jim Morrison dødsårsag: Blev fundet død i et badekar. Dødsårsagen blev angivet som et hjerteanfald.

6. Kurt Cobain (1967-1994)

Kurt Cobain med datter og band, Nirvana.

Nirvana og Kurt Cobain med sin og Courtney Loves datter, Frances Bean Cobain, i armene. Fra MTV Music Awards i 1993.

© Shutterstock

”Det er bedre at brænde ud end at svinde bort”. Med disse ord afsluttede forsangeren i det verdenskendte grunge- og punkrock-band Nirvana sit selvmordsbrev, inden han skød sig selv.

I dagene op til sit selvmord havde den gudsbenådede musiker og sangskriver været på flugt fra sin familie og venner, der havde forsøgt at få ham overtalt til at gå i afvænning for sit stofmisbrug.

De havde til sidst fået Cobain indlagt på en afvænningsklinik, men han stak af ved at kravle over hegnet.

Efterfølgende er der fra flere sider blevet spekuleret i, om Kurt Cobain i virkeligheden blev myrdet, muligvis af sin kone Courtney Love.

Politiet har siden af flere omgange annonceret, at der ikke er noget i sagen, der tyder på, at der var tale om andet end selvmord.

 • Kurt Cobain dødsårsag: Selvmord forårsaget af et haglgevær. Obduktionen viste en stor koncentration af heroin i blodet.

7. Amy Winehouse (1983 - 2011)

Amy Winehouse i 2007.

Amy Winehouse i 2007.

© Wikimedia Commons

Det var tydeligt for de fleste, at den talentfulde sangerinde Amy Winehouse levede et hårdt liv, og at det indeholdt alt for meget alkohol.

Det kom derfor ikke som det store chok for verden, at sangerinden bag teksten: ”They tried to make me go to rehab, but I said no, no, no” skulle ende sine dage som offer for en alkoholforgiftning.

Winehouse var dog klar over, at hun var på vej ud over kanten, og havde en måned inden sin død aflyst sin kommende turné - netop for at kunne passe bedre på sig selv.

Men det var for sent. 23. juli 2011 døde Amy Winehouse i en alder af 27 år af alkoholforgiftning og føjede dermed endnu et navn til den efterhånden lange medlemsliste af Club 27.

 • Amy Winehouse dødsårsag: Alkoholforgiftning.

Club 27 playliste fra Spotify

Her er en playliste med én udvalgt sang fra hvert medlem af Club 27 og de andre selskaber for afdøde musikere, som vi gennemgår her på siden.

Det er ofte en af de sidste sange, som artisten har skrevet, sunget eller spillet. Det kan dog også være en af de sange, vi af forskellige andre årsager omtaler i artiklen.

Syv musikere, der lige nøjagtig ikke nåede med i Club 27

Selvom der (desværre) er mange musikere, der døde i en alder af kun 27 år og dermed kom med i den morbide Club 27, så er der faktisk en del andre prominente musikere, der har været tætte på at gøre den berømte klub endnu større, end den er.

Nedenfor har vi samlet et par eksempler på musikere, der kun var få år eller måneder fra at kunne have opnået det lidet eftertragtede klubmedlemskab.

1. Gram Parsons – 26 år

Gram Parsons.

Gram Parsons.

© Wikimedia Commons

Den amerikanske country-rocker Gram Parsons var kun ganske få måneder fra at kunne være blevet medlem af Club 27. Som så mange andre musikere før og efter ham døde han af en overdosis. Det var der som sådan ikke noget spektakulært i. Men det blev hans begravelse derimod.

Parsons havde nemlig ladet sin manager vide, at han gerne ville kremeres og have sin aske spredt ud over Joshua Tree National Park i USA efter sin død. Noget familien ikke var enige i.

Men manageren og Parsons personlige assistent satte sig for at efterleve det tidligere medlem af The Byrds og The Flying Burrito Brothers’ sidste ønske. De stjal ganske simpelt kisten, kørte musikeren til nationalparken og satte ild på kisten.

Parkbetjente fik dog slukket ilden, og den delvist kremerede Gram Parsons blev returneret til familien, mens manageren og assistenten blev tiltalt for tyveri.

2. Nick Drake – 26 år

Nick Drake i 1969.

Nick Drake i 1969.

© Public domain

Den engelske singer-songwriter Nick Drake var blandt venner og familie kendt for at kæmpe med sin depression.

Det kan derfor virke ironisk, at det, der endte med at tage livet af den unge musiker, netop var hans antidepressive medicin.

Den 25. november 1974 blev den unge musiker fundet død af sin mor efter at have taget en overdosis af den medicin, der skulle stoppe hans depressive tanker.

Politiet fastslog senere, at der var tale om selvmord, men familien og vennerne er uenige, og flere mener, at der formentlig var tale om en utilsigtet overdosis.

Nick Drake blev 26 år og nåede dermed ikke at blive medlem af Club 27.

3. Avicii – 28 år

Den svenske DJ Avicii i 2014.

Den svenske DJ Avicii i 2014.

© Public domain

Den svenske DJ og producer Tim Bergling blev kendt under kunstnernavnet Avicii. Det kom som et chok for mange i industrien, da han i 2018 døde i en alder af blot 28 år under en ferie.

I første omgang forsøgte familien til den populære pioner inden for elektronisk musik at holde dødsårsagen inden for familien, men det er siden blevet rapporteret, at Avicii begik selvmord ved hjælp af et glasskår.

4. Tim Buckley – 28 år

Tim Buckley.

Tim Buckley på pladecoveret til sit tredje album Happy Sad fra 1969.

© Flickr / Willem Alink

Amerikanske Tim Buckley eksperimenterede med mange forskellige musikgenrer i sin korte karriere. Jazz, funk, soul, rock og folk.

Hans egentlige musikalske gennembrud kom dog først, efter at han døde af en overdosis heroin og alkohol i 1975 – 28 år gammel.

Tim Buckley er også kendt som faderen til Jeff Buckley, der var en lige så talentfuld musiker og sanger som sin far. Jeff Buckley opnåede også først sin superstjernestatus efter sin død som 30 årig.

Hverken far eller søn kan derfor tilskrive deres primært posthume berømmelse til Club 27.

Jeff Buckley er en af de ikke få musikstjerner, der døde i en drukneulykke. Det skete, da han fuldt påklædt tog en svømmetur i en biflod til Missippifloden og blev trukket ned under vandet af en forbipasserende slæbebåd.

Obduktionen af Jeff Buckley viste ingen tegn på alkohol eller stoffer i blodet.

Det samme kan man ikke sige om de påfaldende mange andre rock- og popstjerner, der er druknet i enten alkohol- eller narkopåvirket tilstand.

Denne klub tæller to medlemmer af Club 27: Jim Morrison fra The Doors og Brian Jones fra Rolling Stones.

Af andre drukneofre kan nævnes Whitney Houston, Dolores O’Riordan fra The Cranberries og Dennis Wilson fra Beach Boys.

5. Tupac Shakur – 25 år

Tupac Shakur - 2 år fra club 27.

Tupac Shakur.

© Fair use / Albert Watson and MTV Networks

Den populære rapper Tupac (2pac) var i 1996 i Las Vegas for at fejre en vens fødselsdag, da han kom i håndgemæng med et medlem af en lokal bande.

Senere, da Tupac sad i sin bil og holdt for rødt lys, kørte en anden bil op ved siden af ham. Herefter blev der affyret adskillige skud ind i Tupacs bil. Rapperen blev ramt fire gange og døde kort efter på hospitalet.

6. Notorious B..I.G. – 24 år

Skulptur af Notorious B.I.G.

Skulptur af Notorious B.I.G.

© Creative Commons

Christopher George Latore Wallace var i rap-verdenen kendt som The Notorious B.I.G. eller Biggie Smalls.

I en næsten tro kopi af mordet på hans rap-kollega 2pac året før, blev Notorious B.I.G. skudt, da hans holdt for rødt. Fire skud fra en 9mm-pistol ramte rapperen, der efterfølgende døde på hospitalet.

Den kendte rapper var blot 24 år gammel ved sin død.

Selvom ingen af de to rappere er en del af Club 27, så er de stiftende medlemmer af et hastigt voksende selskab for myrdede rap- og hiphop-stjerner.

På dette felt har det de seneste år virket, som om en drabsepidemi er brudt ud.

7. Hank Williams – 29 år

Hank Williams - to år for gammel til Club 27.

Hank Williams.

© Public domain

Countrymusikeren Hank Williams var i 1953 på vej til en koncert i Canton, Ohio, da han døde som følge af hjerteproblemer, hjulpet godt på vej af en kombination af store mængder alkohol, morfin og eftervirkningerne fra et bar-slagsmål nogle dage forinden.

Williams, der oprindeligt skulle være fløjet til Ohio, blev forsinket, da vejrforhold betød, at han i stedet måtte køres i bil til koncerten.

Da de ventende koncertgæster modtog beskeden om, at countrystjernen var død undervejs, brød de i første omgang ud i latter, i den tro, at det blot var endnu en undskyldning for, at koncerten var forsinket. Williams blev 29 år.

Syv musikere, der døde i flystyrt

Club 27 er et mærkelig selskab opstået gennem efterrationalisering. Club Flystyrt er derimod langt mere konkret og håndfast.

Kigger du ned over listen over musikere, der er døde i fly- eller helikopterstyrt, så kan det ved første øjekast godt virke lidt suspekt. Men faktisk er det ikke så underligt, at flere musikere lader til at være tilbøjelige til at dø i flystyrt end vi ”almindelige dødelige”.

Musikere flyver ofte langt mere og ofte (især før i tiden) i små privatfly, hvor sikkerhedsforanstaltningerne ikke altid var lige gode.

Ligesom stramme turnéplaner ofte betød, at man var nødt til at flyve under vejrforhold, der ikke var optimale.

1. Buddy Holly - den dag musikken døde

Buddy Holly.

Buddy Holly.

© Public domain

Den 3. februar 1959 er blandt mange kendt som: Den Dag Musikken Døde. De tre rock’n’roll musikere Buddy Holly, Ritchie Valens og ”The Big Bopper” (J.P. Richardson) var sammen på vej til Moorhead, Minnesota, i et lille privatfly, de havde hyret, da flyet pludselig styrtede ned.

Udover de tre rocklegender døde flyets pilot også på stedet.

Katastrofen dannede senere rammen om Don McLeans berømte hit: ”American Pie”.

2. Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd - Club Flystyrt, ikke Club 27.

Lynyrd Skynyrd.

© Public domain

Få dage efter at det amerikanske rockband Lynyrd Skynyrd havde udgivet deres femte studiealbum, Street Survivors, var bandet på vej i et fly fra South Carolina til Louisiana, da flyet løb tør for brændstof.

Piloterne forsøgte at nødlande, men styrtede i stedet ned i et skovområde i Mississippi. To af bandets medlemmer, Ronnie Van Zant og Steve Gaines på hhv. 28 og 29 år blev dræbt på stedet.

Club 27 hører de dog ikke til. Det gør korsangeren Cassie Gaines (29 år) – en søster til Steve Gaines, der også døde i flystyrtet, heller ikke.

Efterfølgende blev det nyligt udgivne album trukket tilbage, da bandet på albumcoveret var omgivet af flammer, og senere genudgivet med et mere smagfuldt billede – ulykken taget i betragtning.

3. John Denver

John Denver.

John Denver.

© Public domain / RCA Records

Det er næsten ironisk, at musikeren bag megahittet ”Leaving on a Jet Plane” selv skulle dø i en flyulykke. John Denver var selv en erfaren pilot med mere end 2.700 timers flyvning bag sig.

Han sad derfor selv bag styrepinden, da han besluttede sig for at tage sit nye Long-EZ to-sæders fly på en prøveflyvning den 12. oktober 1997.

Flyet var et samlesæt, som Denver havde købt af en person, der havde samlet det med en alternativ konfiguration.

Håndtaget, der skulle skifte mellem de to brændstoftanke sad således anderledes i Denvers fly, end det var tiltænkt. På sin flyvning viste det sig umuligt for Denver at skifte fra den tomme brændstoftank til den fulde, og han styrtede derfor og døde i en alder af 53 år.

4. Glenn Miller

Glenn Miller.

Glenn Miller.

© Public domain

For tidligt døde musikere er ikke et fænomen, der kun kendes fra rock- og popmusikken. Jazzen har også et stort kabinet af afdøde musikere. Ligesom i Club 27 og beslægtede selskaber er narko og anden form for misbrug en ofte tilbagevendende dødsårsag. Her følger en lille håndfuld alt for tidligt afdøde jazzmusikere:

 • Billie Holliday, 44 år (misbrug + hjerte- og leversygdom)
 • Charlie Parker, 34 år (misbrug + lungebetændelse)
 • John Coltrane, 40 år (leverkræft)
 • Nat King Cole, 45 år (lungekræft)
 • Jaco Pastorius, 35 år (mord - efter slagsmål med dørmand)

En bandleader fra jazzens verden skiller sig ud ved sin forsvinden/død.

Den verdenskendte bandleader Glenn Miller var under 2. verdenskrig et populært indslag ved fronten, hvor hans bigband optrådte for soldaterne.

I 1944 var han på vej i fly fra England til Frankrig for at optræde i det nyligt befriede Paris, da hans fly forsvandt sporløst over Den Engelske Kanal.

Hverken fly, besætning eller Glenn Miller blev nogensinde fundet igen. Han var 40 år gammel.

5. Otis Redding

Otis Redding.

Otis Redding.

© Public domain

Otis Redding var endnu en af de musikere, der var tæt på at blive medlem af Club 27. Singer-songwriteren havde netop indspillet sit megahit "(Sittin' On) The Dock of the Bay", da det fly, han og hans bandmedlemmer var ombord på, styrtede ned på vej til en koncert i Cleveland.

Otis Redding blev 26 år gammel. Kun et enkelt medlem af bandet overlevede flystyrtet.

6. Stevie Ray Vaughn

Stevie Ray Vaughan - otte år fra Club 27.

Stevie Ray Vaughan.

© Public domain

Guitaristen Vaughn havde netop gennemført en koncert på et lille spillested i et skiresort i Wisconsin, da han steg ombord på en helikopter for at flyve derfra.

Det var normal praksis for musikere at forlade spillestedet på denne måde, da den eneste vej ud fra området var fyldt med fans på vej hjem fra koncerten.

Men i den tætte tåge formåede Vaughns helikopter ikke at komme fri af de omkringliggende bjerge og fløj direkte ind i en skibakke. Alle ombord blev dræbt på stedet. Herunder Vaughn, der var 35 år gammel.

7. Randy Rhoads

Randy Rhoads - to år fra Club 27.

Randy Rhoads.

© Public domain

Den 19. marts 1984 var Randy Rhoads, der var guitarist for rocklegenden Ozzy Osbourne, ombord på et lille privatfly, fløjet af en af bandets buschauffører, hvis flycertifikat var udløbet.

Piloten forsøgte at flyve lavt over Ozzy Osbournes tourbus, men kom for tæt på. Flyets vinge ramte tourbussen og flyet blev kastet ind i et nærliggende hus. Alle ombord døde. Randy Rhoads var 25 år gammel.

Det viste sig senere, at piloten og passagererne havde lånt flyet uden at få tilladelse til det.

På grund af Ozzy Osbournes høje alder og lange virke er der mange andre af hans tidligere bandmedlemmer, der i dag er døde. Det er dog kun Randy Rhoads, der har været tæt på at strejfe Club 27.

Syv musikere, der døde i bilulykker

Uforholdsmæssigt mange musikere er døde i bilulykker. Det er sket i en kombination af to ting.

Arbejdsvilkårene i erhvervet har ofte krævet, at musikerne skulle tilbringe mange og lange timer på landevejen på vej fra et koncertsted til et andet. Dette har ført til adskillige ulykker.

Samtidig har en kombination af adgang til stoffer og hurtige sportsbiler også været medvirkende til, at mange musikere er kommet tidligt af dage.

Der er dog tilsyneladende kun en enkelt musiker, der har dobbeltmedlemskab til både Club 27 og Club Autocrash.

1. Viktor Tsoi

Viktor Tsoi.

Viktor Tsoi.

© Wikimedia Commons

I Vesten er der nok ikke mange, for hvem navnet Viktor Tsoi betyder noget. Men den russiske punkmusiker, sanger og frontmand i bandet Kino, var et idol for millioner af unge i Sovjetrusland. Hans død i en bilulykke i 1990 blev efterfulgt af en række selvmord blandt fans.

Tsoi havde selv siddet bag rattet, da han med en fart på omkring 130 km/t faldt i søvn, hvorefter hans lille bil kolliderede med en modkørende bus.

En af Sovjetunionens største aviser skrev om dødsfaldet: ”Tsoi betød mere for de unge mennesker i vores land end nogen politiker, kendt eller forfatter”.

Viktor Tsoi blev 28 år, og således kun et år fra at være grundlægger af den russiske underafdeling af Club 27.

2. Eddie Cochran

Eddie Cochran i 1959.

Eddie Cochran i 1959.

© Public domain

Rock’n’Roll-stjernen Eddie Cochran, som mange nok kender fra hittet Summertime Blues, var på turné i England, da han efter en koncert tog en taxa fra Bristol mod London.

Taxachaufføren mistede kontrollen over bilen, der med fuld fart hamrede ind i en beton-lygtepæl. Cochran kastede sig ind over sin forlovede, der var med i bilen, for at beskytte hende. Det førte til, at Eddie Cochran blev slynget ud af bilen og blev dræbt af skader til hovedet.

Han blev efterfølgende optaget i rockens Hall of Fame (men ikke i club 27, da han kun var 21 år ved sin død), selvom han blot havde udgivet et enkelt, men meget succesfuldt, album.

3. Marc Bolan

Marc Bolan i 1973.

Marc Bolan.

© Public domain

Sanger og guitarist i glamrockbandet T. Rex, Marc Bolan, havde aldrig lært at køre bil. Netop fordi han frygtede en tidlig død i et biluheld. Det forhindrede ham dog ikke i at køre i bil med andre som chauffør.

Den 16. september sad hans bandkollega Gloria Jones bag rattet, da de to var på vej hjem fra en restaurant.

Begge havde drukket, og da bilen ramte et hump i vejen blev den kastet mod en hegnspæl og derefter mod et træ. Bolan blev dræbt på stedet. Han var da 29 år og 2 år fra Club 27.

Stedet for ulykken er i dag blevet et slags helligt tempel for rockfans – i en sådan grad, at det endda blev fremhævet i BBC Four-serien Pagans and Pilgrims: Britain’s Holiest Places.

4. Harry Chapin

Harry Chapin i 1980.

Harry Chapin døde som 38 årig, 11 år fra Club 27.

© Public domain / Elektra Records

Singer-songwriteren Harry Chapin skrev i løbet af sin karriere mange sange. En af dem skulle komme til at forudsige hans egen død.

Sangen "30,000 Pounds Of Bananas” fortalte den virkelige historie om en ulykke i 1965, hvor en lastbil fyldt med bananer kørte galt og ramte adskillige mennesker og huse.

Den 16. juli 1981 var Chapin selv på vej til en velgørenhedskoncert, da en modkørende lastbil fra en supermarkedskæde kolliderede med hans bil.

Chapin blev i første omgang reddet ud af det brændende vrag, men døde af indre blødninger på vej til hospitalet.

Hans enke sagsøgte efterfølgende supermarkedskæden og vandt en erstatning på 12 mio. dollars.

5. Paul McCartney (påstået) (1942-)

Paul McCartney fra The Beatles.

Paul McCartney.

© Creative Commons

I begyndelsen af 1967 begyndte et rygte at sprede sig i musikverdenen. Paul McCartney fra The Beatles var død d. 7. januar året forinden i et biluheld på M1-motorvejen. Siden da var den verdenskendte musiker blevet erstattet af en Paul McCartney look alike til Beatles’ pressekonferencer mm.

På trods af at bandet kategorisk afviste rygterne, blev konspirationen ved med at vokse. Fans mente at finde referencer til McCartneys død i en bilulykke i albumcoveret til Abbey Road-albummet, hvor han som den eneste af de fire bandmedlemmer ikke havde sko på – et tegn på at han var død, ifølge nogen.

Hints i sange, hvor der, hvis man spillede dem baglæns, f.eks. blev sunget ”I buried Paul” mm, blev vendt på radiostationer og i musikmagasiner.

Først i 1969 begyndte konspirationsteorien så småt at dø hen efter en række interviews med McCartney, der ellers havde prøvet at holde sig væk fra medierne de seneste år.

Så vidt HISTORIE ved, lever Paul McCartney (i skrivende stund) endnu i bedste velgående.

The Beatles undfangede således ingen medlemmer af Club 27, ligesom det andet toneangivende band i "The British Invasion", The Rolling Stones, gjorde med Brian Jones.

John Lennon blev skuddræbt som 40-årig i New York. George Harrison døde som 58-årig som følge af mundhulekræft.

6. Dottie West

Dottie West i 1977.

Dottie West var en menneskealder fra Club 27.

© Public domain / United Artist Records

Countrysangerinden Dottie West var sent på den til en koncert den 30. august 1991. Det hjalp ikke, at hendes bil gik i stå kort fra hendes hjem. Hendes 81-årige nabo kom hende til hjælp og tilbød at køre hende.

Da de fór afsted mod koncertstedet, var det med en fart omkring det dobbelte af det tilladte, og i en frakørsel til en motorvej lettede bilen fra vejen og ramte en midterrabat.

Da redningsmandskabet kom til stedet, insisterede West på, at de først hjalp hendes nabo – hun mente ikke selv, at hun var ilde tilredt.

Men hun havde svære indre skader, der nogle dage senere resulterede i, at hun døde på operationsbordet, mens lægerne forsøgte at reparere hendes ødelagte lever. Hun var 58 på dødstidspunktet

7. Jesse Belvin

Jesse Belvin.

Jesse Belvin.

© Fair use

R&B-sangeren Jesse Belvin havde deltaget i den første koncert i Arkansas’ historie spillet foran et ikke-raceadskilt publikum sammen med bl.a. Sam Cooke.

Under koncerten blev musikerne og de hvide teenagere blandt publikum verbalt angrebet af vrede hvide demonstranter. To gange måtte koncerten midlertidigt afbrydes.

Efter koncerten satte Belvin og hans kone Jo Ann sig ind i deres bil for at køre hjem, men kørte direkte ind i en modkørende bil.

Politiet mistænkte, at nogen kunne have pillet ved bilens bremser, men intet blev bevist.

Jesse Belvin var fyldt 27 år nogle måneder før sin død. Han er således det hidtil eneste medlem af både Club 27 og Club Autocrash.