Terje Bendiksby/NTB/Ritzau Scanpix
Samisk heksetromme på museum

Danmark giver sig i strid om samisk hekse-tromme

I årtier har norske samer anmodet Danmark om at få en 400 år gammel hekse-tromme tilbage. Et brev til dronning Margrethe satte tilsyneladende skub i sagen.

“Skal vi tigge og smile som venlige piger for at få lov at beholde vores egne kulturgenstande?” Sådan spurgte den daværende præsident for samefolket i Nordnorge, Aili Keskitalo, i oktober 2021. Samtidig sendte hun et brev til dronning Margrethe for at gøre opmærksom på sagen.

Det lader til, at brevet til dronningen satte skub i udleveringen. Stridens æble – en rituel samisk tromme fra 1600-tallet – har siden 1979 været udlånt af Nationalmuseet til det samiske RiddoDuottarMuseat i Norge. Nu har samerne fået overdraget trommen permanent.

Begivenheden er noget af et særsyn i den danske museumsverden. Det er 14 år siden, at noget tilsvarende skete. En masse faktorer skal vurderes, hvis museer skal tilbagelevere genstande:

Har museet fx erhvervet genstanden på ulovlig vis? Råder den retmæssige ejer over passende faciliteter til at opbevare genstanden?

Samiske heksetrommer kort

Samerne bebor Skandinaviens nordligste egne.

© HISTORIE, Nasjonalbiblioteket

Tromme var vigtigt bevis i retssag

Same-trommen endte i Danmark efter en retssag fra 1692, hvor shamanen Anders Poulsen blev anklaget for hekseri ved retten i Vardø i Norge.

Under retssagen forklarede samiske Poulsen, hvordan trommen blev brugt til at lindre smerte, og hvad de mange symboler på trommen betød. Det gør trommen til et vigtigt vidnesbyrd om samisk tro og ritualer.

Mens Anders Poulsen sad fængslet, blev han imidlertid myrdet af en medfange. Da Norge dengang var en del af Danmark, endte trommen i 1694 på Det Kongelige Kunstkammer i København.