Photo12/7e Art/Warner Bros Television
Venner TV-serie

Derfor blev “Venner” symbolet på 90'erne

“Venner” er ikke kun verdens mest populære komedieserie, den er også så fyldt med 90'er mode og popkultur, at den fungerer som en perfekt tidskapsel. Men ikke alle er lige glade for seriens skildring af 90'erne.

Den amerikanske komedieserie “Venner” (“Friends” på engelsk) kørte over TV-skærmene fra 1994-2004 og var et kulturelt fænomen i store dele af den vestlige verden. Og selvom serien varede godt op i 00'erne, ses den i dag især som et udtryk for det gode liv i 90'erne.

De seks venner Joey, Phoebe, Ross, Chandler, Monica og Rachel og var vidt forskellige typer, men deres venskab bragte dem sammen. Når millioner af, især unge, TV-seere så komedieserien, kunne de ofte finde mindst en personlighed ud af de seks, som de kunne spejle sig i.

Seriens første sæson er næsten 30 år gammel, men “Venner” har aldrig mistet sin popularitet og vurderes i dag til at være blevet set mere end 100 milliarder gange på trods af, at den er et så tydeligt produkt af sin tid – eller måske netop derfor.

Her får du tre gode grunde til, at “Venner” repræsenterer det perfekte mikrokosmos af 90'erne.

1. Halvfemser-lingoen

“How YOU doin'?” og “We were on a break!”. “Venner” var propfyldt med 90'er-lingo og påvirkede også selv årtiets sproglige vendinger og udtryk.

Det mest sejlivede og endnu meget benyttede udtryk er formentlig “The Friend Zone”, som beskriver den uønskede tilstand af at blive opfattet som ven af en person, man i virkeligheden ønsker sig et romantisk forhold til.

Udtrykket optræder for første gang helt tilbage i sæson 1, syvende afsnit (”The One with the Blackout”).

Se Joey beskrive, hvordan Ross er havnet i “The Friend Zone”:

Video

2. Moden

Fra mavebluser og miniskørter til fyre i V-halse og skjorter fyldt med farver. At se på tøjet i “Venner” er på mange måder som at kigge ind i et klædeskab fra 90'erne. Især denim i alle afskygninger ses overalt. Fra cowboy-vesten til de hullede cowboybukser, som bare skriger 1990'erne.

Mænd, men især kvinder, ses ofte i farverigt, ternet tøj, som især blev populært sammen med grunge-bølgen i de tidlige 90'ere – en genre indenfor alternativ rockmusik, der dyrkede det uperfekte, slidte og alternative.

Især farverne springer i øjnene i "Venner", og selv dengang var de bemærkelsesværdige. Fx Ross' blå blazer over en lysegul t-shirt i femte sæson, der blev så ikonisk, at den blev brugt i sketch-showet “Saturday Night Live” i parodier af “Venner”.

Se noget af det bedste 90'er-tøj fra serien:

Video

3. Humoren

Den evigt sarkastiske Chandler Bing er nok det stærkeste eksempel på 90'ernes humor i tv-serien.

90'erne var sarkasmen og ironiens guldalder. Overdrivelser, underdrivelser, selvmodsigelser og absurde ytringer, ofte fremsagt knastørt og uden at fortrække en mine, vandt bl.a. frem med den berømte komiker Jerry Seinfeld, der skabte en af 90'ernes andre store komedieserier i USA, “Seinfeld” (1989-1998). Sarkasmen som de unges humor sås også i film som “Waynes World” (1992) og “Clueless” (1995) – men ingen var ligeså berømt for det som Chandler fra "Venner".

Alene ved hjælp af et tonefald kunne skuespilleren Matthew Perry få publikum til at skraldgrine med de mest tørre kommentarer.

Sarkasmen og ironien overlevede 90'erne, men ikke alle dele af humoren i “Venner” er ældet lige godt. Den hyppige fat-shaming af Monica, som ses fra stort set alle karakterne, ville utvivlsomt blive opfattet som krænkende i dag. Tilbage i 90'erne mente mange dog, at man havde ret til at komme med den slags udtalelser i “sundhedens navn".

Se nogle af Chandlers bedste sarkastiske kommentarer:

Video

Seriens billede af 90'erne er blevet kritiseret fra flere kanter

Det var dog ikke alt i “Venner”, der viser 90'erne, som de var.

Allerede da serien kørte over TV-skærmene for første gang, blev den kritiseret for at skabe et glansbillede af livet i New York, hvor stort set alle var unge, hvide og med et godt sikkerhedsnet omkring sig. Der optræder da også kun meget få sorte eller latinoer i serien, og det er alt sammen i mindre roller.

På den måde er serien ikke et godt billede på det multikulturelle New York – men den må siges at være et godt billede på, hvordan amerikanske komedieserier i 90'erne ofte var nærmest fuldkommen raceopdelte. Såkaldte “black sitcoms”, hvor stort set alle rollerne gik til sorte skuespillere, var også meget populære, fx med “Rap fyr i LA” (1990-96).

Efter i årevis at have fejet kritikken af banen, ændrede serieskaberen Marta Kauffman dog holdning i 2022 og undskyldte for seriens manglende diversitet, som hun indrømmede, at hun var “flov over”.

Serien er endelig blevet skudt i skoene, at den fremstiller et alt for let liv for de seks venner. Joey er skuespiller med begrænset arbejde, og Rachel er servitrice. Alligevel har de råd til at bo i gigantiske lejligheder midt i New York, en af de dyreste byer i verden. Og de har sjældent nogle former for pengeproblemer.

Overordnet set må “Venner” dog siges at være en ganske effektiv tidslomme, hvis man gerne vil transporteres tilbage til 90'erne – og have nogle gode grin undervejs.