Få historien serveret som podcast

Internettet rummer masser af ressourcer for historie-interesserede og en af de mest interessante er historiepodcasts. Med podcast får du nemt og gratis timevis af lyd-underholdning og viden på din MP3-afspiller, smartphone eller pc.

En af de mest oversete ressourcer for mere viden om historie på nettet er podcasts. Podcasts er en slags radio-episoder, som udkommer løbende, og som man kan aflytte på sin computer, smartphone eller mp3-afspiller.

At finde og aflytte podcasts var tidligere en teknisk kompliceret affære, men i dag er det slet ikke svært. Vi har samlet en håndfuld gode råd til, hvordan du kommer i gang i artiklen Sådan henter du podcasts.

Både professionelle og amatører

I dag findes der rigtigt mange gode historiepodcasts, og de udgives af alt fra førende internationale universiteter og anerkendte medier til historiske forfattere eller bare entusiaster med en særlig forkærlighed for historie.

I modsætning til almindelige radioudsendelser bliver podcasts normalt liggende på nettet i årevis, og det er derfor muligt at hente en hel serie med mange timers underholdende historieformidling på en gang.

Langt de fleste historiepodcasts er på engelsk og tiltænkt et internationalt publikum, og det er især dem, vi har fokus på her. Vi har samlet en oversigt med nogle af de bedste – dem finder du her:

Gode historiepodcasts på nettet.

Gratis glæder

Podcasts er typisk gratis, og mange af dem er mindst lige så gode, informative og underholdende som dyre lydbøger.

En podcast har typisk et tema eller en grundidé, selv om der er undtagelser. Nogle af dem indeholder reklamer, men det er næsten altid meget hensynsfuldt udført.

Enkelte podcastere stiller kun de seneste 5-10 afsnit gratis til rådighed og sælger så gamle samlinger på CD. Nogle af dem opfordrer dig til at donere et frivilligt beløb til at støtte projektet.

I et skur for enden af landingsbanen

Lydkvaliteten og professionalismen på podcasts kan svinge en del – lige fra professionelle produktioner udført af store mediehuse som BBC til glade amatører, der sidder hjemme i garagen og læser højt for deres computer.

Journalisten Dan Carlin påstår (selv om jeg tror, det er løgn), at han optager sine fantastiske indslag i et skur for enden af en landingsbane ved en lufthavn. Lydkvaliteten er en af de ting, man må leve med, til gengæld har mange podcastere en ægthed og en entusiasme, der gør det til en fornøjelse at lytte til dem igen og igen.

De podcasts, der ikke er genudsendelser af klassiske radioudsendelser, er ofte mere uformelle og de kan variere en del i længde fra afsnit til afsnit. En del af dem indeholder miniserier i selve udsendelsesrækken, som fokuserer på et bestemt emne eller en speciel periode i verdenshistorien.

Personligheder bag podcast

Man kan ikke altid regne med, at en podcast udkommer til tiden. BBC-podcasts som Melvyn Braggs forrygende historiske samtaleprogram ”In Our Time” udkommer med statslig britisk punktlighed, mens Dan Carlin er træt af at svare på e-mails fra brugere, der klager over, at han ikke har udgivet noget i månedsvis.

Det hænder også, at vi hører om en privat ferie, en forkølelse eller en barselsorlov, der har forsinket en episode.

I det hele taget bærer mange podcasts præg af de personligheder, der stå bag dem. Mange podcastere lader deres personlige holdninger skinne igennem historiefortællingen. Det er for eksempel muligt både at finde det synspunkt, at Versailles-traktaten var et uretfærdigt overgreb på den tabende part og den vigtigste årsag til 2. Verdenskrig og - modsat - (som hos Ray Harris Jr.), at traktaten var rimelig og måske endda lidt for flink ved Tyskland, og at hvis man havde strammet vilkårene, kunne Verden have undgået den næste krig.

Sådan er det hele vejen igennem, også når budskaberne kommer fra nogle af klodens bedste historikere på universiteter som Stanford og Berkeley.

Den opmærksomme lytter bør tage materialet til sig med en vis dosis sund fornuft og danne sig sin egen opfattelse.