Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

American Gangster fanger den rette stemning

Film-tjek: American Gangster: Gangsteren Frank Lucas sætter sig i slutningen af 1960'erne på narkohandelen i USA. Da Lucas bliver anholdt, samarbejder han med politiet og sender hundreder af narkohandlere og korrupte politimænd bag tremmer.

Var Frank Lucas så sympatisk en gangster, som filmen fremstiller ham?

Ligesom i filmen er virkelighedens Frank Lucas en meget sammensat person. Den nådesløse gangster skånede ingen, hvis de svigtede ham. Brutalt skaffede han dem, der blandede sig i hans forretninger, af vejen. Samtidig var Frank Lucas en usædvanlig charmerende person, som mange kom til at holde af på trods af hans gerninger. Richie Roberts – politimanden, der i filmen anholder Lucas – blev gode venner med gangsterkongen og er det stadig i dag 32 år efter. Men filmens skildring af Frank Lucas som en samvittighedsfuld samfundsstøtte, der hjælper de fattige Harlemborgere, passer ikke.

Er Roberts portrætteret sandfærdigt?

Nej! Richie Roberts, politimanden, der i filmen fælder Lucas, spillede ikke en stor rolle i optrevlingen af Lucas' narkohandel. Roberts var del af en gruppe, der fældede narkobossen, men var ikke med ved hans anholdelse eller under det dramatiske opgør med Lucas' livvagter. Filmens portræt af den følsomme skilsmissefar stemmer heller ikke overens med realiteterne – Roberts var ugift og
havde ingen børn, da filmens handling udspiller sig.

Smuglede Frank Lucas heroin i døde soldaters kister?

Ja! Lucas smuglede heroin fra Vietnam i hemmelige rum i amerikanske soldaters kister. Lucas bestak soldater og officerer til at putte 12 kg heroin i særlige kister med dobbelt bund. Metoden blev kendt som Kadaverforbindelsen. “Hvem fanden vil finde på at lede i en død soldats kiste?”, som Lucas udtrykte det under sin retssag. På den måde kunne Lucas importere heroin uden at skulle
handle med mafiaen, der kontrollerede markedet. Som i filmen havde Lucas udelukkende nøgne kvinder til at klargøre heroinen. Fra Lucas' skjulested i en boligblok i Harlem sorterede kvinderne heroinen i mindre poser til salg i USA's gader. De arbejdede uden tøj, så de ikke havde mulighed for at stjæle stofferne.

Læs også:

Kriminalitet

Skruppelløse betjente rensede ud i gangsternes L.A.

23 minutter
Våben

Hvorfor brugte gangstere Tommy Guns?

1 minut
Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul