Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apocalypto - giver et forkert billede af mayaerne

Film-tjek: Apocalypto: I tiden omkring Columbus' ankomst til Amerika overfalder krigeriske mayaindianere en junglelandsby for at fange slaver til ofringer.

Ofrede mayaerne mennesker i stor stil?

Ja! Men det skete, 600-700 år før filmens handling udspiller sig. Mayacivilisationen var på sit højdepunkt i 800- og 900-tallet, hvor mayaerne aggressivt bekrigede nabostammer. Fangerne fra krigene blev henrettet i enorme officielle ceremonier. I 1500-tallet fandt der stadig menneskeofringer sted i Amerika, men kun blandt aztekerne, der i stor stil henrettede fanger for at glæde guderne.

Er pyramiderne i Apocalypto realistiske?

Nej! Pyramidernes udsmykning er en pærevælling af 1000 års forskellige stilarter. Pyramiderne låner træk fra både mayaerne, aztekerne og andre mellemamerikanske indianerkulturer. I filmen er hundreder af slaver i gang med at stampe kalk for at beklæde en pyramide med kalkmørtel, men mayaernes pyramider blev ikke bygget af slaver. Byggeriet foregik over flere generationer, som en religiøs handling, hvor borgerne øste jord på en større og større pyramide. Når jordhøjen havde nået en passende størrelse, blev den beklædt med sten og kalk af professionelle håndværkere.

Omkring år 1500, hvor filmen udspiller sig, havde mayasamfundet ikke kræfter til at skabe så store bygningsværker. Det tidligere så mægtige rige var hårdt trængt af aztekerne og kæmpede en desperat kamp i befæstede byer for at holde de aggressive fjender stangen.

Brugte mayaerne levende mennesker som skydeskiver?

Nej! Intet tyder på, at et af filmens mest dramatiske højdepunkter, hvor filmens hovedperson Jaguarpote agerer skydeskive, har hold i virkeligheden. Ingen kilder underbygger eksistensen af sådanne skydebaner.

Læs også:

Opdagelsesrejser

Columbus' fjerde rejse blev hans største fiasko

21 minutter
Historiske guider

Guide: Mayaernes verden

2 minutter
Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul