Charlie Chaplin blev overhalet af moderne tider

5. februar 2016 er det 80 år siden, at Charlie Chaplins ikoniske vagabond optrådte for sidste gang på det store lærred. Vi går bag om komikerens svanesang og kårer hans sjoveste scener.

Moderne tider er den sidste film, hvor Charlie Chaplin spillede Vagabonden.

© Wikimedia

Chaplins sidste stumfilm

  1. februar 2016 er det præcis 80 år siden, at Charles Chaplins klodsede vagabond trådte ind på biograflærredet med bowlerhat, stok og uforlignelig komisk timing for sidste gang.

Det var med farcen ‘Moderne tider’, hvor den evige outsider kæmper for at finde sin plads i den nye, industrialiserede verden.

I en af filmens mest berømte scener bliver Charles Chaplin trukket ind i metalmaven på en samlebåndsmaskine og mast igennem et stort tandhjul som et stykke medister på en pølsefabrik.

Scenen var en krads kritik af, hvordan den industrialiserede verden fortærede arbejderklassen med hud og hår i det depressionsramte USA. Men den var også et symbol på de udfordringer Charles Chaplin selv stod over for i 1936.

Charlie Chaplin var Hollywoods guldæg

Den britiskfødte komiker blev verdens første internationale filmstjerne, og hans alterego på det store lærred blev udødeliggjort op gennem 1920’erne i film som ‘The Kid’, ‘Guldfeber’ og ‘Cirkus’.

Men ligesom vagabonden i ‘Moderne tider’ bliver opslugt af industrialiseringens store maskineri, følte kunstneren Charles Chaplin sig også hægtet af den nye teknologiske udvikling i Hollywood: talefilmen.

I 1930’erne blev film med lyd hurtigt biografgængernes foretrukne tidsfordriv, og pludselig fremstod stumfilmene bedagede og håbløst umoderne.

Talefilm er en “døgnflue”

“Talefilmene spolerer den ældste kunstart i verden: pantomimen. De ødelægger den store skønhed ved stilheden”, sagde Charles Chaplin, der i mange år fastholdt, at de nye ‘talkies’ blot var en “modedille” og en “døgnflue”.

Sådan gik det som bekendt ikke, og da ‘Moderne tider’ fik premiere i 1936, havde den 47-årige veteran for længst erkendt, at filmen blev vagabondens svanesang.

Chaplin tvangsfodres af maskine

Film: ‘Modern times’År: 1936

Fun Fact: Chaplin fik ideen til filmen under en rejse til Indien, hvor Indiens leder Mahatma Ghandi udtrykte bekymring for, hvordan maskinerne var ved at overtage menneskets job.

Chaplin æder sin egen sko

Film: ‘Guldfeber’
År: 1925

Fun Fact: Charlie Chaplin har udtalt, at ‘Guldfeber’ er den film, han allerhelst vil huskes for

Chaplin slår en proper næve

Film: ‘The Kid’
År: 1921

Fun Fact: Jackie Coogan, der spiller den lille dreng, spillede mange år senere rollen som den mærkelig Uncle Fester i tv-serien ‘The Adams Family’ (1964)

Beruset Chaplin æder spaghetti

Film: Byens lys
År: 1931

Fun Fact: Den berømte instruktør bag ‘Citizen Kane, Orson Welles, har ‘Byens lys’ som sin farvoritfilm.

Chaplin tager i Cirkus

Film: Cirkus
År: 1928

Fun Fact: Filmen var plaget af uheld og under optagelserne brændte Chaplins eget filmstudie ned, hvilket gav ham et nervøst sammenbrud.

Da Chaplin tog pis på Hitler

Med ‘Moderne tider’ sagde Charles Chaplin farvel og tak til sin mest elskede figur, men han var langt fra færdig med komikken.

I 1941 lavede han farcen ‘Den store diktator’, der var en bidende satire over Adolf Hitlers fascistiske styre i nazityskland.

Den tyske kansler var angiveligt stor fan af komikeren, men ‘Den store diktator’ fik hans blod til at koge så meget over, at han forbød filmen i Tyksland.