Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Francis Walsingham (i midten) var en af Elizabeths nærmeste medarbejdere. Han arbejdede som spionchef for dronningen og optrevlede adskillige komplotter mod Elizabeth.

Kultur - Film

Elizabeth – The Golden Age er ikke nøjagtig

Film-tjek: Elizabeth I 1580'erne kæmper Englands dronning Elizabeth for sin trone. Fjenden er den spanske konge, der vil invadere England, og de engelske katolikker, som konspirerer for at indsætte en trosfælle på tronen.

Var Elizabeth forelsket i Walter Raleigh?

Både ja og nej! Hun var betaget af den unge eventyrer, men filmen skildrer ikke deres forhold korrekt. Raleigh var 19 år yngre end Elizabeth, og Elizabeth søgte ikke et fysisk forhold til ham. Derimod opfordrede hun flere af sine hofdamer til at have affærer med ham.

Var katolikkerne så brutale, som de fremstilles i filmen?

Nej! Blandt filmens mange historiske fejl er den værste, at filmen konsekvent fremstiller protestanterne som tolerante og retfærdige og katolikkerne som fanatiske og konspirerende.

Også Elizabeths regime torterede og dræbte katolikker pga. deres tro, selv om dronningen var mere tolerant end sin far Henrik 8. Overalt i Europa blev katolikker og protestanter brutalt forfulgt, og den ene side lod ikke den anden noget tilbage i grusomhed. Religionsstridighederne var heller ikke baggrund for Phillip 2. af Spaniens angreb. Phillip angreb primært øriget for at bekæmpe englændernes sørøveri og svække deres støtte til det spansk regerede Holland.

Elizabeth 1. (1533-1603) regerede sit land i 44 år. Under hendes styre blev øriget en af Europas største flådemagter – positionen brugte England til at udbygge sine kolonier i Nordamerika.

Reddede Walter Raleigh England fra den spanske armada?

Nej! Elizabeths rådgiver Walther Raleigh ledte ikke de engelske ildskibe ind i den spanske armadas midte, som filmen fremstiller det.

Under overlevelseskampen mod den spanske armada var Raleigh slet ikke til søs. I stedet organiserede han det engelske forsvar på land.

Den spanske armada sank ikke i et inferno af flammer, som filmen skildrer det. De engelske ildskibe satte kun ild til meget få spanske skibe, men angrebet fik armadaen til at spredes i panik. En kraftig storm splittede skibene i den spanske flåde, og englændernes små, hurtige skibe kunne herefter angribe de isolerede spanske fartøjer og drive dem op i Nordsøen.

Alligevel lykkedes det kun for den engelske flåde at sænke 50 af spaniernes i alt 130 skibe.

Læs også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter
Film

Hvornår begyndte vi at se film i biografen?

1 minut
Film

Fransk tryllekunstner opfandt de levende billeder

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul