PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect
“Jaws”, “Dødens gab”, Steven Spielberg

Få et kig bag kulisserne i Hollywood

Utilfredse skuespillere, voldsomme ulykker og hede affærer – det går sjældent stille for sig bag kulisserne i Hollywood. HISTORIE inviterer dig med bag kameraet på flere af historiens største filmset.

Siden 1910 har Hollywood stået bag stabler af uforglemmelige film, der er blevet en del af vores fælles kulturarv.

Lige meget om filmene handlede om historiske begivenheder, skræmmende monstre eller fremmede verdener, har produktionerne ofte ét tilfælles: Uforudset modgang.

Flere af historiens største klassikere blev til i et elendigt arbejdsmiljø præget af økonomisk usikkerhed og fatale ulykker.

“Casablanca” (1942) – et kærlighedsdrama, der udspiller sig i den nordafrikanske by Casablanca under 2. verdenskrig – betragtes i dag som en udødelig klassiker, men under indspilningen tydede intet på, at filmen ville blive et hit.

Manuskriptet var eksempelvis slet ikke færdigt, da optagelserne gik i gang.

“Spartacus”, Stanley Kubrick

Statisterne i storfilmen “Spartacus” (1960) fik skilte med tal på, så Stanley Kubrick kunne instruere dem enkeltvis.

© reddit.com

Arbejdet med storfilmen “Cleopatra” (1963) var om muligt endnu mere kaotisk. Produktionen blev rykket fra London til Rom, de fleste af hovedrolleindehaverne sagde op, og filmens funklende stjerne – Elizabeth Taylor – blev dødeligt syg med lungebetændelse.

Kun behandling med en ny form for penicillin reddede Cleopatra-skuespillerindens liv.

Svær sygdom ramte også settet på “Dommedag nu” (1979), da filmens hovedrolleindehaver, Martin Sheen, fik et hjerteanfald under optagelserne i den filippinske jungle. Sheen måtte i hast flyves med helikopter til hospitalet i Manila.

Men modgang og uheld til trods endte disse og mange andre Hollywood-film som gigantiske succeser. Og når rulleteksten slutter, og lyset tændes i biografen, har ingen opdaget, hvor tæt filmene var på aldrig at blive færdige. De dramaer kan du læse mere om lige her.

“TROLDMANDEN FRA OZ”

“Troldmanden fra Oz”

Den bange løves makeup i “Troldmanden fra Oz” (1939) var så tyk, at skuespilleren, Bert Lahr, kun kunne få mad og drikke gennem et sugerør.

© Stock imagery/Imageselect

Autentiske og farlige kostumer

Løvekostumet var af ægte løveskind og vejede 40 kg, mens fugleskræmslet bar en gummimaske, der efterlod et tydeligt aftryk i huden. Blikmandens makeup var af aluminiumsstøv og frembragte en så alvorlig allergisk reaktion, at skuespilleren, Buddy Ebsen, blev indlagt og mistede rollen. 16-årige Judy Garland blev udsat for sexovergreb.

BUSTER KEATON

Buster Keaton, “The Cameraman”

Filmen “The Cameraman” (1928) handler om en håbløs kameramand, der forsøger at imponere en ung kvinde.

© Hulton Archive/Stringer/Getty Images

Stjerne fik spændetrøje på

I fem år havde Buster Keaton kontrakt med Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Hans første film – “The Cameraman” – blev et stort hit, men Keaton følte, at MGM kvalte ham ved at begrænse hans kreative frihed. Han kaldte beslutningen om at arbejde for MGM “den værste fejl i min karriere”. I 1933 slap han væk.

“CASABLANCA”

“Casablanca”, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart

Ingrid Bergman var 2 cm højere end Humphrey Bogart. Derfor stod han i mange scener på en kasse for at blive højere end hende.

© Warner Bros Pictures/Diltz/Bridgeman Images

Skuespillerne hadede filmen

“Casablanca” vandt i 1944 tre Oscars – herunder for bedste film. Men under optagelserne var Ingrid Bergman frustreret over, at hun ikke kendte sin karakters skæbne pga. et manglende manuskript. Og Bogart betroede sig til Orson Welles: “Jeg er i den værste film, jeg nogensinde har været med i”.

VIDEO: Se den originale trailer til “Casablanca”

“DOMMEDAG NU”

“Dommedag nu”, “Apocalypse Now”, Martin Sheen, Francis Ford Coppola, Marlon Brando

Under optagelserne til “Dommedag nu” (1979) blev skuespiller Martin Sheen ramt af et hjerteanfald. Han blev hastet til et hospital i Manila i en helikopter og brugte en måned på at komme sig.

© Steve Schapiro/Getty Images

Krig afbrød optagelserne

Filmen foregår under Vietnamkrigen og blev optaget i Filippinerne. Til det legendariske luftangreb på en vietnamesisk landsby hyrede instruktøren Francis Ford Coppola helikoptere af den filippinske hær. Flere gange forlod piloterne optagelserne for at nedkæmpe kommunistiske oprørere i junglen.

ELVIS PRESLEY

“Viva Las Vegas”, Ann-Margret, Elvis Presley

Under optagelserne til “Viva Las Vegas” havde Elvis Presley en hed affære med filmens anden stjerne, den 22-årige Ann-Margret.

© PA Images/Imageselect

“Las Vegas” blev syndens hule

Selvom han var forlovet med 18-årige Priscilla Beaulieu, slog det gnister mellem Elvis og svensk-amerikanske Ann-Margret under optagelserne til musicalen “Viva Las Vegas” (1964). “Vi mærkede begge en strøm, en elektricitet, der gik lige gennem os”, fortalte Ann-Margret. Elvis afbrød forbindelsen året efter.

“STAR WARS”: ET UMAGE FIRKLØVER

“Stjernekrigen”, “Star Wars”, Darth Vader, ewok, prinsesse Leia Skywalker Organa

“Star Wars” har mange ikoniske karakterer – heriblandt de lodne ewokker, den sortklædte skurk Darth Vader, de griselignende gamorreaner og den smukke prinsesse Leia.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Prinsesse læste filosofi

Mellem optagelserne på “Jedi-ridderen vender tilbage” (1983) læste Carrie Fisher (prinsesse Leia) tunge værker af Nietzsche og Kierkegaard. Da Mark Hamill (Luke Skywalker) spurgte, hvorfor hun var begyndt at læse filosofi, svarede hun: “Fordi jeg vil have, at folk tror, jeg er klog!”

“CLEOPATRA”

“Cleopatra”, Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor lagde selv sin makeup på storfilmen “Cleopatra” (1963), hvor hun også indledte en affære med Richard Burton, selvom de begge var gift.

© Camerique/Getty Images

Blind skotte så Cleopatra bade

Ifølge Jacqui Chan, der spillede tjenestepige, overværede en ubuden gæst Cleopatra (Elizabeth Taylor) i en badescene: “En skotsk skuespiller, der spillede en blind digter, fortalte mig glædestrålende, at han fik lov til at blive på settet, fordi folk havde glemt, at han ikke rigtig var blind”.

VIDEO: Se badescene med Elizabeth Taylor fra storfilmen “Cleopatra”

MARILYN MONROE

“The Misfits”, Marilyn Monroe, Arthur Miller

“De frigjorte”: Selvom han var gift med Marilyn Monroe, indledte manuskriptforfatteren Arthur Miller en affære med en af filmens fotografer.

© United Artists/Seven Arts/Imageselect

Ægteskab kollapsede i kulissen

Ægteskabet mellem Marilyn Monroe og forfatteren Arthur Miller slog revner under optagelserne til “De frigjorte” (“The Misfits”, 1961), som Miller skrev manuskriptet til. Monroe drak meget og havde et pillemisbrug. Kort før premieren blev parret skilt, og Monroe døde af en overdosis året efter.

FRANKENSTEIN

Frankenstein, Boris Karloff

Filmens sminkører brugte hver dag fire timer på at forvandle Boris Karloff til Frankensteins monster – rygepauserne klarede han iført fuld makeup.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Monsteret i et smertehelvede

Optagelserne til “Frankensteins brud” (1935) var en hård omgang for hovedrolleindehaveren, Boris Karloff. Han døjede med en dårlig ryg fra et tidligere job, hvor han slæbte cement, og tidligt i produktionen slog han sin hofte af led. Store dele af filmen måtte Karloff indspille med bandager.

“DØDENS GAB”

“Jaws”, “Dødens gab”, Steven Spielberg

Steven Spielberg var 27 år, da han lavede “Jaws”. Filmens succes katapulterede den unge instruktør op som en af Hollywoods største stjerner.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

“Jaws” skulle spilles af en levende haj

Producerne bag “Dødens gab” (“Jaws”, 1975) forestillede sig, at de kunne få trænet en levende hvidhaj til at angribe menneskelignende dukker ude i havet. Men hajer tager ikke imod ordrer. I stedet måtte Steven Spielbergs special effects-folk bygge tre mekaniske hajer, der kunne bruges under optagelserne.

“STAR WARS”: PRINSESSE LEIA I BIKINI

“Star Wars”, “Stjernekrigen”, prinsesse Leia Skywalker Organa

For at promovere “Jedi-ridderen vender tilbage” lod Carrie Fisher sig fotografere til magasinet Rolling Stone iført sin gyldne bikini.

© Aaron Rapoport/Getty Images

Bikini gav frit udsyn

Prinsesse Leias ikoniske bikini var en lidelse at have på, og ifølge skuespilleren Carrie Fisher var den gnavende gulddragt det, supermodeller bærer i Dantes helvede. Oveni kom, at den afslørede mere, end den dækkede. “Hvis du stod bag mig, kunne du se direkte til Florida”, som hun sagde.