Flags of Our Fathers giver den rigtige historie

FILM-TJEK: I februar 1945 bliver et af de blodigste slag i 2. verdenskrig udkæmpet mellem­ amerikanske og japanske tropper på stillehavsøen Iwo Jima. Filmen Flags of Our Fathers beretter om seks mænd på et fotografi, der får afgørende betydning for USA's indsats i krigen.

Var slaget på Iwo Jima så blodigt?

Ja!

Kun 1083 af de 20.700 japanske soldater på øen overlevede, mens 6821 ud af 70.000 amerikanere mistede­ livet.

Allerede i løbet af den første­ uge indtog amerikanerne Suribachi­-bjerget­ – øens højeste­ punkt. Her blev 2. verdenskrigs mest berømte foto taget, da slaget­ var slut.

Da kejserens soldater havde­ forskanset sig i et enormt system­ af underjordiske tunneller, trak kampene ud og blev derfor usædvanligt blodige.

Indtagelsen af Iwo Jima, der ligger i Ogasawara-øgruppen 1080 km fra Tokyo, var et vigtigt skridt for amerikanerne på vejen mod den forventede invasion af det japanske­ hovedland.

🎬 Se traileren for Flags of Our Fathers:

Var fotoet opstillet?

Nej!

Et vedblivende rygte florerede om, at krigsfotografen Joe Rosenthal, der vandt et en Pulitzerpris for sit foto, havde iscenesat flaghejsningen.

Rygtet skyldtes for det første, at Rosenthal havde fortalt en reporter, at ét af hans andre billeder af marinesoldater foran Stars and Stripes på Iwo Jima var opstillet, nemlig det såkaldte "Gung-Ho" foto. Det havde reporteren fejlagtigt troet, var det mere kendte Iwo Jima-foto af selve flagrejsningen.

Mount Suribachi rejser sig 169 meter over den sydvestlige ende af Iwo Jima, en ø på størrelse med Anholt. Klippemassivet var stærkt befæstet med et netværk af stillinger forbundet via tunneller.

© Phan Lee McCaskill / Wikimedia Commons

For det andet skyldtes rygtet, at flaget på Iwo Jima var det andet, der blev hejst på toppen af Mount Suribachi den dag. Tidligere havde andre marinesoldater sat et mindre skibsflag op – det første flag rejst af amerikanske styrker på japansk grund under krigen.

Marineinfanteriets officerer ville dog have et større flag hejst, som tydeligt kunne ses fra alle sider af Iwo Jima. Dét flag fangede Rosenthal med sin linse, da det gik op – men selvom det var anden flagrejsning, var situationen hverken iscenesat eller instrueret. Billedet blev taget i skyndingen, nærmest per refleks.

🎬 Se Joe Rosenthal fortælle om flagrejsningen:

Fik billedet betydning for krigsstemningen i USA?

Ja!

Allerede dagen efter, det blev taget, ramte det forsiderne i hele USA.

Da præsident Franklin D. Roosevelt så det, besluttede han straks at bruge det til reklame for den forestående indsamling af midler til krigen.

Han beordrede soldaterne på billedet hjemkaldt. Kun tre af de seks overlevede kampene. De blev modtaget som krigshelte og brugt til at fjerne opmærksomheden fra tabene i Stillehavet.

Med dem som frontfigurer blev der indsamlet 23,3 mia. dollars – dobbelt så meget som forventet.

Filmen fremstår særdeles realistisk ned i den mindste detalje. Læg bl.a. mærke til flaget på de to billeder.

© Paramount Pictures / Warner Bros.

Hvem var Ira Hayes?

Han var den mest berømte af de seks soldater. Hayes var med til at rejse flaget på bjergtoppen og står yderst til venstre på fotografiet.

Den 24. januar 1955 blev han fundet død, sandsynligvis af druk. Hans tragiske livshistorie er siden blevet gjort til genstand for flere film og LaFarges sang “The Ballad of Ira Hayes”, som både Johnny Cash og Bob Dylan indspillede på plade.