Fotograf Joe Rosenthal­ gjorde et uventet scoop­. Han kom op på bjerget,­­ et par minutter­ inden de seks soldater begyndte at­ rejse flaget.

Flags of our Fathers giver den rigtige historie

Film-tjek: Flags of our Fathers: I februar 1945 bliver et af de blodigste slag i 2. verdenskrig udkæmpet mellem­ amerikanske og japanske tropper på stillehavsøen Iwo Jima. Filmen beretter om seks mænd på et fotografi, der får afgørende betydning for USA's indsats i krigen.

Var slaget på Iwo Jima så blodigt?

Ja! Kun 1083 af de 20.700 japanske soldater på øen overlevede, mens 6821 ud af 70.000 amerikanere mistede­ livet.

Allerede i løbet af den første­ uge indtog amerikanerne Suribachi­-bjerget­ – øens højeste­ punkt. Her blev 2. verdenskrigs mest berømte foto taget, da slaget­ var slut.

Da kejserens soldater havde­ forskanset sig i et enormt system­ af underjordiske tunneller, trak kampene ud og blev derfor usædvanligt blodige.

Indtagelsen af Iwo Jima, der ligger i Ogasawara-øgruppen 1080 km fra Tokyo, var et vigtigt skridt for amerikanerne på vejen mod den forventede invasion af det japanske­ hovedland.

Fik billedet betydning for krigsstemningen i USA?

Ja! Allerede dagen efter, det blev taget, ramte det forsiderne i hele USA. Da præsident Franklin D. Roosevelt så det, besluttede han straks at bruge det til reklame for den forestående indsamling af midler til krigen. Han beordrede soldaterne på billedet hjemkaldt. Kun tre af de seks overlevede kampene. De blev modtaget­ som krigshelte og brugt til at fjerne opmærksomheden fra tabene i Stillehavet. Med dem som frontfigurer blev der indsamlet 23,3 mia. dollars – dobbelt så meget som forventet.

Filmen fremstår særdeles realistisk ned i den mindste detalje. Læg bl.a. mærke til flaget på de to billeder.

Hvem var Ira Hayes?

Han var den mest berømte af de seks. Hayes var med til at rejse flaget på bjergtoppen og står yderst til venstre på fotografiet. Den 24. januar 1955 blev han fundet død, sandsynligvis af druk. Hans tragiske livshistorie er siden blevet gjort til genstand for flere film og LaFarges sang “The Ballad of Ira Hayes”, som både Johnny Cash og Bob Dylan indspillede på plade.

Måske er du interesseret i...

Læs også