Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fotograf Joe Rosenthal­ gjorde et uventet scoop­. Han kom op på bjerget,­­ et par minutter­ inden de seks soldater begyndte at­ rejse flaget.

Kultur - Film

Flags of our Fathers giver den rigtige historie

Film-tjek: Flags of our Fathers: I februar 1945 bliver et af de blodigste slag i 2. verdenskrig udkæmpet mellem­ amerikanske og japanske tropper på stillehavsøen Iwo Jima. Filmen beretter om seks mænd på et fotografi, der får afgørende betydning for USA's indsats i krigen.

Var slaget på Iwo Jima så blodigt?

Ja! Kun 1083 af de 20.700 japanske soldater på øen overlevede, mens 6821 ud af 70.000 amerikanere mistede­ livet.

Allerede i løbet af den første­ uge indtog amerikanerne Suribachi­-bjerget­ – øens højeste­ punkt. Her blev 2. verdenskrigs mest berømte foto taget, da slaget­ var slut.

Da kejserens soldater havde­ forskanset sig i et enormt system­ af underjordiske tunneller, trak kampene ud og blev derfor usædvanligt blodige.

Indtagelsen af Iwo Jima, der ligger i Ogasawara-øgruppen 1080 km fra Tokyo, var et vigtigt skridt for amerikanerne på vejen mod den forventede invasion af det japanske­ hovedland.

Fik billedet betydning for krigsstemningen i USA?

Ja! Allerede dagen efter, det blev taget, ramte det forsiderne i hele USA. Da præsident Franklin D. Roosevelt så det, besluttede han straks at bruge det til reklame for den forestående indsamling af midler til krigen. Han beordrede soldaterne på billedet hjemkaldt. Kun tre af de seks overlevede kampene. De blev modtaget­ som krigshelte og brugt til at fjerne opmærksomheden fra tabene i Stillehavet. Med dem som frontfigurer blev der indsamlet 23,3 mia. dollars – dobbelt så meget som forventet.

Filmen fremstår særdeles realistisk ned i den mindste detalje. Læg bl.a. mærke til flaget på de to billeder.

Hvem var Ira Hayes?

Han var den mest berømte af de seks. Hayes var med til at rejse flaget på bjergtoppen og står yderst til venstre på fotografiet. Den 24. januar 1955 blev han fundet død, sandsynligvis af druk. Hans tragiske livshistorie er siden blevet gjort til genstand for flere film og LaFarges sang “The Ballad of Ira Hayes”, som både Johnny Cash og Bob Dylan indspillede på plade.

Læs også:

Politik

Peterloo: Arbejdermøde endte i blodig massakre

26 minutter
Stalingrad tema
Slag under 2. verdenskrig

Slaget ved Stalingrad

1 minut
ww1 Scharnhorst krigsskib
1. verdenskrig

Berømt krigsskib fundet 105 år efter blodigt slag

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul