British Museum

Her er skatten, du ikke får lov at se på Netflix

Den største skat, der nogensinde er fundet på de britiske øer, blev afdækket ved Sutton Hoo i det østlige England. Filmen om gravfundet viser ikke skyggen af skatten – men det gør vi.

Lige nu er filmen “The Dig” den mest sete Netflix-film i Danmark.

Filmen handler om enken Edith Pretty, der hyrer amatørarkæologen Basil Brown. Han skal se nærmere på de gravhøje, der står på hendes ejendom. Inde i en af dem finder han resterne af en skib, der blev gravet ned i 600-tallet.

🎬 Se traileren for "The Dig":

Filmen bygger på en sand historie, der udspillede sig nær byen Ipswich i 1939.

Desværre måtte Basil Brown stoppe sit arbejde, da 2. verdenskrig brød ud. Først efter krigen kunne arkæologerne grave videre og blotlægge fantastiske fund fra briternes angelsaksiske fortid.

Her kan du se de vigtigste fund fra skibsgraven – som Netflix ikke viser i filmen.

Se skatten fra Sutton Hoo her:

Skib lå skjult i mystisk høj

Edith Prettys ejendom var oversået med gravhøje. Basil Brown mente, at en særlig aflang høj var mest interessant. Her fandt han i 1939 resterne af et nedgravet skib.

British Museum

Hjelm dukkede op efter krigen

Arbejdet i Sutton Hoo måtte indstilles under krigen, men i årene efter udgravede arkæologerne de mest utrolige fund. Skibsgraven viste sig at rumme bl.a. en rigt dekoreret hjelm.


British Museum

Kongen af East-Anglia bar måske hjelmen

Hjelmen fra Sutton Hoo er siden blevet rekonstrueret i al sin pragt. Muligvis har den tilhørt Rædwald, der herskede over det lille kongerige East-Anglia i begyndelsen af 600-tallet.

British Museum

Guldspænde vejede næsten 1/2 kilo

Bæltespændet i skibsgraven er lavet af guld og vejer 400 gram. Ornamentikken er germansk – altså fra angel-saksernes hjemsteder i Nordtyskland og Jylland.

British Museum

Prydstav var formentlig herskers scepter

I skibsgraven fandt arkæologerne en rigt dekoreret stav, som ikke har noget praktisk formål. Formodentlig var staven den begravede herskers scepter.

British Museum

Guldmønter kom helt fra Frankerriget

37 guldmønter og to små guldbarrer blev fundet i graven. Mønterne kom fra Frankerriget, og analyser af guldindholdet og møntprægningen hjalp med at tidsfæste skatten til mellem 610 og 635 e.Kr..

British Museum

Skatten vidner om pragt, krig – og hygiejne

Graven indeholdt også en mængde fine pyntegenstande med glas samt et sværd og et kobberkar, som den afdøde kunne vaske sine hænder i.

British Museum