Her er virkelighedens mest kendte spioner

I det nye krigsdrama “Allied” forelsker to spionagenter sig i hinanden under 2. Verdenskrig. Filmens karakterer er inspireret af virkelige spioner. Derfor har vi gravet i historiebøgerne, og fundet nogle af de mest kendte spioner gennem tiden.

Robert Zemeckisnye film “Allied” har premiere den 24. november, og her møder vi de to spioner Max Vatan og Marianne Beausejour, der under 2. Verdenskrig arbejder som spionagenter. Da de sammen er på mission i Nordafrika, udvikler deres flirt sig til vaskeægte forelskelse. Sammen flytter de til London for at leve et mere stille liv, men snart bliver Max kontaktet af efterretningstjenesten med dårligt nyt, som tvinger ham til at træffe nogle svære valg.

Men hvordan har det set ud I virkeligheden? Var der virkelig spioner og agenter, der satte deres liv på spil for at beskytte tophemmelige informationer? Svaret er ja. Både den amerikanske efterretningstjeneste CIA, og det britiske MI5 har I stor stil benyttet sig af spioner under diverse krige og verdenskonflikter for at overvåge fjenden og dennes medsammensvorne.

Hvem var de mennesker, der valgte dette ualmindelige, hemmelighedsfulde og farlige liv? Læs med her, hvor vi har samlet fire spioner fra den virkelig verden, som hver især viede deres tilværelse til et liv i den hemmelig sags tjeneste.

I krigsdramet “Allied” forelsker de to spioner Max Vatan og Marianne Beausejour sig i hinanden, men det skal vise sig at volde dem en hel del problemer. Filmen har dansk premiere den 24. november.

Den forførende Mata Hari

Hollandske Margaretha Geertruida Zelle optrådte under 1. Verdenskrig som successfuld og erotisk danserinde under kunsternavnet Hati Mari. Hvad tilskuerne ikke vidste: at hun rent faktisk var spion for tyskerne og angiveligt var skyld i over 50.000 soldaters død. Mata Hari blev henrettet i 1917 på grund af anklagerne om spionage, men det var først i 1970’erne, at hendes identitet som tysk spion blev endeligt bevist.

Ægteparret Jason & Suzanne Mattews

Mange mennesker har oplevet at møde deres eneste ene på arbejdet. Det kan såmænd også ske for spioner. Det skete i hvert fald for Jason og Suzanne Matthews, der begge arbejdede som spioner for den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, i over 3o år. Sammen rejste de i 1970’erne og 80’erne rundt i hele verden for bl.a. at skygge folk fra KGB og Stasi. Jason Matthews er siden sprunget ud som forfatter med bogen “Red Sparrow”, som bliver filmatiseret i 2017 med Jennifer Lawrence i hovedrollen.

Ungkarlen Dusko Popov

Fandtes James Bond i virkeligheden, har du måske tænkt? Nej, det gjorde han selvfølgelig ikke, men James Bond kommer ikke ud af det pure opspind. I 1940’ernes Beograd levede den jugoslaviske millionærsøn Dusko Popov, som skaffede vigtige oplysninger til den tyske efterretningstejenste. I samme by opdagede spionen (og forfatteren) Ian Flemming den charmerende ungkarl, som væltede sig i smukke kvinder i nattelivet. Flemming fik Popov ansat i den britiske efterretningstjeneste, MI5, så Popov blev dobbeltspion og senere hovedinspiration til Ian Flemmings James Bond.

Tip!

Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil have flere spændende spionhistorier, så har “Allied” dansk premiere d. 24. november. Foruden Oscar-vinderne Brad Pitt og Marion Cotillard på rollelisten, ses også Matthew Goode (“The Imitation Game”), Lizzie Caplan (“Masters of Sex”), Charlotte Hope (“Game of Thrones”) og Jared Harris (“Mad Men”).

Video