
Vi giver "Fuglene over sundet" 5 ud af 6 jordkloder
Holocaust i Danmark blev indledt om aftenen den 1. oktober 1943. Heldigvis var de fleste jøder advaret i forvejen, så de kunne gå under jorden og i de følgende uger redde sig over Øresund.
Flugten var organiseret af en hær af frivillige hjælpere, der voksede frem i løbet af efteråret. Intet var forberedt på forhånd – alt lige fra mad og gemmesteder til selve overfarten – skulle organiseres i det skjulte, mens tyskerne patruljerede i gaderne.
Redningsaktionen, der gjorde Danmark verdensberømt, er siden blevet skildret i stabler af bøger og mindst en håndfuld spillefilm – og nu kommer endnu én: “Fuglene over Sundet” instrueret af Nicolo Donato.
Glad guitarist drevet på flugt
I filmen møder vi den livsglade jazzguitarist Arne Itkin (David Dencik), der oplever stor succes med sit band.
Rygter om en forestående aktion mod jøderne svirrer, men Arne vil ikke lytte.
“I Danmark sker den slags ikke”, siger han med overbevisning i stemmen – og desuden har han alt for travlt med sin musik til at tage til Sverige.
Men pludselig en nat buldrer det alligevel på familien Itkins dør.
I sidste øjeblik slipper Arne væk med sin hustru Miriam (Danica Curcic) og sønnen Jakob.
Nu er familien flygtninge i deres eget land. Venner og bekendte er væk – de må stole på tilfældige fremmede, som de møder.
Under flugten bliver Jakob syg, så familien opsøger en læge. Uden betænkning arrangerer han en transport til det nordsjællandske fiskerleje Gilleleje.
“Det er ikke noget at takke for”, siger lægen. “Det er ren anstændighed”.
Vejen til Gilleleje er lang og fuld af farer, når man ikke bare kan tage en bil eller sætte sig i toget.
I begyndelsen af flugten er vi bare sammen med familien Itkin, men snart er familien del i en folkevandring af jøder mod Gilleleje.
Hjælpere med skjulte motiver
På få dage bliver fiskerlejet et centrum for overfarterne – og den udvikling får det bedste og det værste op i indbyggerne: Fiskerne øjner en gylden forretning, mens anstændige borgere forsøger at organisere husly til alle.
Netop sådan var den verdensberømte danske redningsindsats nok; et væv af personligt begær, modstand mod tyskerne og almindelig menneskelighed. Hver hjælper havde sine motiver.
Undervejs til Gilleleje bliver vi vidner til den knugende frygt og følelse af håbløshed, der plager flygtningene. De har ingen håndfaste oplysninger at gå efter – overalt lurer faren i form af tyske soldater og danske nazister.
Især en dansk Gestapo-officer (i virkeligheden kendt som “Gestapo-Juhl”) er uhyggeligt nidkær i tjenesten, når han fx omringer Gilleleje Kirke midt om natten og fanger de mange jøder, der har gemt sig på loftet.
De historiske fakta holder næsten
Nicolo Donato holder sig nogenlunde til de historiske fakta – og tragedien i Gilleleje Kirke er desværre sand. Den nat lykkedes det Gestapo at fange 85 jøder på kirkeloftet, kun én undslap ved at gemme sig bag spiret (og det var ikke Miriam Itkin).
Men der blev ikke skudt helt så meget i virkeligheden, som i filmen, og det forekom stort set ikke, at husdøre blev sparket ind.
Den tyske øverstbefalende i Danmark, Werner Best, havde givet ordre til kun at banke på, og – hvis ingen åbnede – gå videre til næste adresse på listen.
At så mange jøder blev reddet skyldes ikke mindst, at tyskerne havde afsløret aktionen på forhånd, og at de holdt patruljebådene væk fra Øresund. Dette absurde element i historien er der desværre ikke blevet plads til at behandle.
“Fuglene over Sundet” er med enkle midler en medrivende og tankevækkende film – de enkle midler er dog også filmens svaghed: Budgettet har været så skrabet, at der ikke er råd til en eneste scene, som viser Danmark anno 1943.
I stedet udspiller filmen sig i mørke, i skoven og indendørs. Men uden en billedrig scenografi kommer filmen til at mangle autenticitet og farver. I stedet bæres filmen hjem af et målrettet manuskript og gode skuespillerpræstationer – af især Nicolas Bro som den feje fisker.

“Fuglene over Sundet”. Instruktør: Nicolo Donato. Manuskript: Per Daumiller og Nicolo Donato. Medvirkende: David Dencik, Danica Curcic, Nicolas Bro, Morten Suurballe m.fl.