Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

"Rejsen til månen var inspireret af science fiction-forfattere som Jules Verne og H.G. Wells.

© Collection Christophel/Star Film/Scanpix
Kultur - Film

Historiens første blockbuster var en rumfilm

Ingen havde set mage, da Georges Méliès skød en rumkapsel afsted mod Månen. Filmen “Rejsen til Månen” blev et globalt hit.

Georges Méliès’ største succes var rumfilmen “Le voyage dans la lune” (Rejsen til Månen), som han lavede i sit studie i 1902.

Inspireret af science fiction-forfatterne Jules Verne og H.G. Wells lader franskmanden en flok astronomer stige ind i en rumkapsel, der med en gigantisk kanon bliver skudt af mod Månen.

De rammer “Månemanden” i det ene øje, hvorefter rumfarerne bl.a. ser en jordopgang, kæmpesvampe og vilde månebeboere, som de må tilintetgøre, før de kan vende tilbage til Jorden og folkets hyldest.

Filmen var den teknisk mest avancerede, verden havde set – i lande som Tyskland, Canada, USA og ikke mindst Frankrig myldrede folk i biografen for at se eventyret, som alle talte om.

Under produktionen havde Méliès fået brug for alle sine effekter og teaterrekvisitter – herunder en rampe til at flytte Månen, så det så ud, som om den kom nærmere.

Læs også:

Film

Fransk tryllekunstner opfandt de levende billeder

11 minutter
Film

23. februar 1945: Ikonisk flag blev rejst på Iwo Jima

4 minutter
Film

Sutton Hoo-film: Her er skatten, du ikke får lov at se på Netflix

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul