Hvem er Oscar-statuetten opkaldt efter?

Flere har gennem tiden hævdet, at de har navngivet filmprisen Oscar. Det har været skyld i en del spekulationer om navnets oprindelse.

Flere har gennem tiden hævdet, at de har navngivet filmprisen Oscar. Det har været skyld i en del spekulationer om navnets oprindelse.

BDS2006/Wikipedia

Oscar-statuetten fik officielt sit velkendte navn i 1939, men oprindelsen til navnet er særdeles omdiskuteret. Den mest udbredte teori er, at den lille guldstatuette blev navngivet af Margaret Herrick i 1931.

Hun var bibliotekar – og senere direktør – hos organisationen Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som uddeler den fine filmpris, og skulle have udbrudt, at den skaldede statuette mindede om hendes onkel Oscar, da hun så den for første gang.

Efterfølgende skulle det spøjse navn have spredt sig til hendes kolleger og resten af organisationen.

Stadig tvivl om navnets oprindelse

Om Herrick navngav Oscar, er ikke dokumenteret, men sikkert er det, at navnet for første gang optrådte på skrift i avisen New York Daily News i forbindelse med prisuddelingen i 1934.

Her skrev journalisten Sidney Skolsky, at skuespillerinden Katharine Hepburn “ikke var til stede for at modtage sin Oscar”.

Næsten 40 år senere – i 1975 – skrev Skolsky i sin selvbiografi, at han fandt på navnet Oscar natten efter prisfesten for at gøre op med Hollywood-elitens selvoptagethed og selvfedme.

Skolsky ville sætte de snobbede filmfolk på plads ved at give statuetten et jordnært og jovialt navn.

Valget faldt på Oscar, som Skolsky huskede fra en teaterforestilling, hvor skuespillerne gjorde grin med en komisk figur ved samme navn.

Kritikere af Skolsky bemærker dog, at Walt Disney under sin takketale ved prisuddelingen i 1934 – altså samme aften, hvor journalisten skulle have opfundet navnet – angiveligt skulle have kaldt statuetten Oscar.

Ergo må navnet efter alt at dømme have været kendt før 1934.