Internet Archive & Shutterstock
The Power of Love

Hvem lavede den første 3D-spillefilm?

I 1922 fik filmen “The Power of Love” premiere i Los Angeles. Instruktøren troede, at hans film ville revolutionere filmverdenen, men publikum var langt fra klar til 3D-teknologien.

Den 27. september 1922 blev en broget flok af journalister og særligt indbudte gæster vidner til en historisk begivenhed på Ambassador Hotel Theater i Los Angeles, USA.

Mens de – iklædt et par særlige briller – stirrede op på det store, hvide lærred, åbenbarede historiens første 3D-spillefilm sig for øjnene af dem.

Stumfilmen “The Power of Love” var et pompøst kærlighedsdrama optaget vha. et kamera med to linser, som netop var blevet opfundet af filmens instruktør og producent, Harry K. Fairall.

Top 3: De populæreste 3D-film

Siden den første 3D-spillefilm i 1922 har film med tredimensionelle effekter haft stor succes i biograferne. De mest populære af dem har indtjent svimlende summer. Listen omfatter både originale 3D-film og film, som senere er blevet versioneret til 3D.

© Shutterstock

1. Avatar

År: 2009
Genre: Science fiction
Indtjening: Ca. 21,4 mia. kr.
Handling: En soldat bliver sendt på en mission på en fjern måne, hvor han forelsker sig i en af planetens beboere.

© Shutterstock

2. Jurassic World

År: 2015
Genre: Action/Science fiction
Indtjening: Ca. 12,6 mia. kr.
Handling: I en forlystelsespark med dinosaurer bryder kaos ud, da en gensplejset hybrid-dinosaur spreder død og ødelæggelse.

© Shutterstock

3. The Avengers

År: 2012
Genre: Superhelte-film
Indtjening: 11,4 mia. kr.
Handling: Superheltene Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow og Hawkeye må samarbejde for at redde verden fra skurken Loki.

Når biografgængerne bar de særlige 3D-briller, ville optagelserne fra de to linser skabe en illusion af dybde, hvilket fik filmen på lærredet til at virke tredimensionel.

Filmen var faktisk så avanceret, at biografgængerne selv kunne bestemme dens slutning ved at lukke enten det højre eller det venstre øje. På den måde afgjorde de, om filmen skulle have en lykkelig eller en tragisk slutning.

Filmen floppede i biografen

Trods de store nyopfindelser blev premieren i Los Angeles ingen større succes. Selvom filmen fik pæne anmeldelser i filmmagasinerne, ville ingen andre biografer vise den banebrydende film.

Året efter blev “The Power of Love” opkøbt af et distributionsselskab, der solgte filmen til de amerikanske biografer som en almindelig 2D-film med titlen “Forbidden Lover”.

The Power of Love

Den første spillefilm i 3D, “The Power of Love”, fik premiere i 1922.

© Internet Archive

Siden er begge udgaver af filmen gået tabt. Først tre årtier senere tog Hollywood for alvor 3D til sig, da gyserfilmen “Man in the Dark” fik premiere i april 1953.

Denne gang var biografgængerne vilde med teknologien, hvilket fik så godt som alle filmstudier til at producere 3D-film, og 1950'erne udviklede sig til 3D-filmenes guldalder.