Warner Bros
Casablanca

Hvorfor blev filmen “Casablanca” så populær?

I efteråret 1942 fik “Casablanca” en blandet modtagelse ved sin premiere. Men siden da er storfilmens popularitet kun taget til, og i dag står den som en af Hollywoods største succeser.

“Jeg føler, at 'Casablanca' har sit helt eget liv. Der er noget underfundigt ved den, for den ser ud til at have opfyldt et behov”.

Sådan sagde skuespilleren Ingrid Bergman om filmen “Casablanca”. Ingrid Bergman spillede selv en af hovedrollerne i “Casablanca”, der fik en fin – omend blandet – modtagelse af biografgængere og filmkritikere, da den havde premiere i efteråret 1942.

Men som årene er gået, er “Casablanca” blevet mere og mere populær, og i dag står den som “den bedste Hollywood-film igennem tiderne”, ifølge filmhistorikeren Leonard Maltin.

VIDEO: Se den originale trailer til Casablanca (1942)

Video

Filmen blander genrer

En af hovedårsagerne til “Casablancas” succes er, at den emmer langt væk af godt film-håndværk og formår at springe ubesværet rundt mellem genrer som komedie, romance og spændingsfilm.

“Der findes bedre film. Mere dybtgående film. Film af større kunstnerisk vision eller kunstnerisk originalitet eller politisk betydning. Men 'Casablanca' er en af de film, vi værdsætter mest. Den er en film, som overskrider de gængse kategorier”, skrev den berømte filmanmelder Roger Ebert.

VIDEO: Se en nyere trailer til Casablanca

Video

Bogart og Bergman fører an

Desuden danner filmen ramme om blændende præstationer fra nogle af tidens bedste skuespillere. Humphrey Bogart og Ingrid Bergman fører i “Casablanca” an i et underholdende og dynamisk persongalleri. Desuden rummer filmens historie – ifølge eksperter – flere lag.

“Det er ikke en overdrivelse at sige, at 'Casablanca' er en af de største film, der nogensinde er lavet. Mens du første gang blot vil være opmærksom på den overfladiske kærlighedshistorie, vil de mere underliggende budskaber om fællesskab og anti-isolationisme træde frem ved anden, tredje og fjerde gennemsyn”, skrev det amerikanske online-medie “The Washington Free Beacon” i 2012.

Selvom “Casablanca” altså udkom i en helt anden tid – under 2. verdenskrig – er filmen fortsat populær blandt filmentusiaster i dag.