Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

L’Idéal Cinéma Jacques Tati i Aniche i Frankrig er en af verdens ældste fungerende biografer. Den første film blev vist i 1905.

© Serge Ottaviani
Kultur - Film

Hvornår begyndte vi at se film i biografen?

Hvornår blev det populært at se film på det store lærred?

En af de første film blev vist for offentligheden i det tyske teater Der Wintergarten i 1895. Filmene varede kun få sekunder og blev vist som en del af varieté-forestillingerne, der spillede på teatret.

Sådanne blandinger af teater og film var almindelige frem til begyndelsen af 1900-tallet, hvor filmhungrende mennesker måtte opsøge teatre eller omrejsende filmudstillere, der viste film fra medbragte projektorer og et primitivt lærred.

En hurtig succes

Først i 1905 åbnede det første teater, som udelukkende viste film. Teatret hed Nickelodeon og havde til huse i en tom butiksbygning i Pennsylvania.

På blot tre år opstod 8.000 Nickelodeoner i USA, og i dem så omkring 26 mio. mennesker film hver uge i 1910. I samme periode begyndte europæere at valfarte til de første filmteatre.

Læs også:

Anders And som nazist
Film

Se filmen: Anders And som nazist

2 minutter
Film

Historie anmelder filmen Guldkysten

4 minutter
Film

Historie anmelder filmen 9. april

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul