Kon-Tiki med ekstra krydderi

Filmtjek: Kon-Tiki Filmen om den norske eventyrer Thor Heyerdahls ekspedition over Stillehavet har taget sig et par historiske friheder.

Også i virkelig-heden fangede Kon-Tiki-ekspeditionen hajer med de bare næver.

Var et af besætningsmedlemmerne virkelig ved at blive hajføde?

I en dramatisk scene falder besætningsmedlemmet Herman Watzinger pludselig i vandet og flyder væk fra flåden, mens flokke af hajer kredser om ham. Heroisk kaster Knut Haugland, et andet besætningsmedlem, sig efter med en redningskrans, mens resten af mandskabet står på dækket og smider indvolde fra en nyfanget haj i vandet for at holde rovdyrene beskæftigede.

I virkeligheden faldt Watzinger over bord, fordi han forsøgte at gribe en sovepose, der fløj væk i vinden. Ganske rigtigt kastede Haugland sig efter ham i en hasarderet redningsaktion – men ikke som gengivet i filmen med hajer svømmende i vandet. Til gengæld fangede mandskabet på Kon-Tiki faktisk hajer med de bare næver under sejladsen.

I løbet af 101 dage krydsede Thor Heyerdahls bal-saflåde Stillehavet.

Landede Kon-Tiki først på øen Raroia?

Da Thor Heyerdahl og resten af besætningen nåede stillehavsøen Raroia den 7. august 1947 efter 101 dages sejlads, så de ifølge filmen for første gang land. Men behændigt glemmer filmen at fortælle, at besætningen tidligere forsøgte at komme i land på en anden stillehavsø, Angatau. Her mislykkedes landgangen, selv om øboerne i flere omgange forsøgte at hjælpe.

Det betød, at de seks mænd nedtrykte måtte sejle videre og først fem dage senere kunne fejre deres vellykkede ekspedition, der skulle bevise Thor Heyerdahls påstand om, at stillehavsøerne blev koloniseret fra Sydamerika. I årene efter blev Thor Heyerdahl fejret verden over som en pioner, men dna-analyser har siden vist, at koloniseringen skete fra Asien – ikke Sydamerika.

Hvad synes du om filmen? Skriv din kommentar i feltet herunder!