Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Israels kvindelige premierminister Golda Meir, som her ses i filmen, mente ikke, at verdenssamfundet tog afstand nok fra terroristernes handlinger. Hun bad derfor Mossad om at tage affære.

Kultur - Film

München - stilistisk gennemført

Film-tjek: München Efter massakren på 11 israelske sportsfolk ved OL i München i 1972 nedsætter den israelske regering en gruppe, der skal hævne udåden. Én efter én opsporer og dræber den palæstinensere, som efterretningstjenesten Mossad mener står bag massakren.

Har missionen fundet­ sted?

Ja! Efter massakren i München fik de tre overlevende palæstinensiske­ terrorister frit lejde. Den israelske premierminister Golda Meir havde ingen illusioner om, at det internationale samfund ville deltage i jagten på forbryderne. Straks beordrede hun efterretningstjenesten Mossad til at udføre “Operation Guds Vrede”. Formålet var at straffe de medlemmer af terrorgruppen Sorte September og PLO, der ifølge Mossad udførte massakren. I løbet af 20 år blev mindst 13 myrdet.

Filmen bygger næsten udelukkende på bogen “Vengeance” af journalisten George Jonas. Den fortæller historien om en mindre gruppe ledet af agenten Avner. Der er dog flere andre kilder, der giver lignende, men ofte modstridende, versioner af operationen.

Filmen viser ikke, hvordan israelske agenter i norske Lillehammer tog fejl af terroristen Ali Hassan Salame og en marokkansk tjener. Seks medlemmer af gruppen bag drabet blev arresteret­ af det norske politi.

I 1972 blev De Olympiske Lege i München ramt af en katastrofe. Otte terrorister fra organisationen Sorte September tog israelske­ sportsfolk som gidsler i Den Olympiske Landsby.

Hvem var Avner?

Missionen var hemmelig, og de israelske myndigheder har på intet tidspunkt bekræftet én eneste detalje. Kilden til Jonas' bog er dog siden blevet identificeret som den nu 59-årige israeler Yuval Aviv, der i dag arbejder som privatdetektiv og sikkerhedsekspert i New York. Jonas har indrømmet, at han ikke med sikkerhed kan sige, om Aviv taler sandt.

Var Ehud Barak klædt ud som kvinde?

Ja! Den senere israelske premierminister (1999-2001) var på daværende tidspunkt befalingsmand i en deling specialstyrker. For at snyde en gruppe palæstinensiske vagter iførte han sig kjole og en mørk paryk, da han natten til den 10. april 1973 deltog i den såkaldte “Operation Ungdommens Forår”, som var en del af “Guds Vrede”.

Læs også:

Terrorisme

Nynazister hjalp München-terrorister

2 minutter
Mossads blodige hævn
Terrorisme

Mossads blodige hævn

25 minutter
Politik

Peterloo: Arbejdermøde endte i blodig massakre

26 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul