AKTIVISME
Indfødt amerikaner afviste pris på vegne af Marlon Brando
Rollen som Vito Corleone i "The Godfather" indbragte i 1973 Marlon Brando Oscaren for bedste mandlige skuespiller. Brando mødte dog aldrig op for at modtage statuetten, men sendte i stedet en kvinde med lange fletninger, frynset indianerdragt og en lang protesttale under armen.
Satcheen Littlefeather, som hun kaldte sig, afslog på Brandos vegne at modtage prisen og talte om Hollywoods urimelige og stereotype skildring af indianerne som blodtørstige vilde.
Arrangørerne af Oscaruddelingen havde på forhånd gjort det klart for Littlefeather, at hun godt kunne glemme alt om at læse hele Brandos tale op, for så ville de trække stikket på hendes mikrofon.
Buh-råb fra salen forstyrrede den synligt nervøse Littlefeather undervejs, men hun blev til sidst klappet af scenen.
August 2022: Littlefeather får undskyldning af Oscar-akademiet
49 år efter at Sacheen Littlefeather holdt sin berømte tale til Oscar-prisuddelingen i 1973, har hun modtaget en officiel undskyldning fra Oscar-akademiet.
Littlefeather blev efter talen udsat for yderligere chikane og diskrimination og blev boykottet professionelt. Den behandling kalder akademiets præsident David Rubin for både uberettiget og uretfærdig i undskyldningen.
“Alt for længe er det mod, du udviste, ikke blevet anerkendt. For dette giver vi vores dybeste undskyldning and vores oprigtige beundring,” skriver Oscar-akademiet i undskyldningen.
Det er med både humor og åbne arme, at Sacheen Littlefeather har modtaget undskyldningen.
“Med hensyn til Akademiets undskyldning til mig, vi indfødte er meget tålmodige mennesker - der er kun gået 50 år! Vi bliver nødt til at bevare vores humor om dette til alle tider. Det er vores overlevelsesstrategi” siger Littlefeather.
Se Littlefeathers tale:
LUSSING
Oscar-aftenen 2022 vil blive husket for én ting i mange, mange år:
Komikeren Chris Rock henvendte sig fra scenen til skuespilleren Jada Pinkett Smith og sagde, at han glædede sig til at se “G.I. Jane 2” – som en reference til, at hun er karseklippet.
Op på scenen marcherede Jada Pinkett Smiths mand, Will Smith, og langede komikeren en syngende lussing. Derefter satte han sig ned i publikumsgraven igen og råbte til Chris Rock:
“Keep my wife’s name out of your fucking mouth!”
Se Will Smith slå Chris Rock:
Jada Pinket Smith er ikke bare korthåret, fordi hun synes, det er pænt. Hun lider af den autoimmune lidelse alopecia, der giver pletvist hårtab, og hun har delt sin kamp mod lidelsen på sociale medier igennem længere tid.
Efter episoden gik Oscar-showet i sort skærm. Da tv-signalet vendte tilbage, fortalte en rystet Chris Rock, at “Will Smith gav mig lige en røvfuld.”
Senere på aften var Will Smith igen på scenen for at modtage en Oscar for bedste mandlige hovedrolle i filmen “King Richard”. Til stående bifald.
NØGENLØB
Nøgen mand løb på scenen under OSCAR-uddeling
Værten, David Niven, var lige gået i gang med at præsentere Elizabeth Taylor under Oscaruddelingen i 1974, da en nøgen mand løb henover scenen. Robert Opel, som streakeren hed, nåede at lave et V-tegn og fik kvinder i salen til at hvine, før han forsvandt igen.
Meget tyder på, at optrinnet var planlagt af arrangørerne for at skaffe mere opmærksomhed og dermed flere tv-seere til showet. Robert Opel nåede aldrig selv af fortælle sin version af historien. Han blev skudt i 1979.
Se streakeren til 1974's OSCAR-uddeling:
SABOTAGE
Rigmand stjal Oscar fra Orson Welles
Prisen for at træde magtfulde mennesker over tæerne kan være høj, måtte stjernen sande.
Orson Welles tegnede i “Citizen Kane” et nærgående portræt af finans- og avismanden Randolph Hearst. Det mente rigmanden i hvert fald selv, og han brugte derfor hele sin enorme indflydelse på at modarbejde filmen.
Først forsøgte Hearst at stoppe distributionen af "Citizen Kane” – men uden held – herefter forbød han sine aviser at omtale filmen og brugte sit anseelige netværk i Hollywood på at få Oscar-akademiets medlemmer til at lade være med at stemme på den.
Det lykkedes, og filmen fik kun en mindre Oscar i 1942. Hearst var især fornærmet over, at filmen portrætterede hans hemmelige elskerinde som en talentløs sangerinde.
RÆVEKAGER
Dommedag Nu slået af skilsmissefilm
En storladen film fyldt med drama og action er ikke altid nok til at vinde.
At "Kramer mod Kramer" med Dustin Hoffman i hovedrollen som skilsmissefar var en glimrende film, kunne de fleste blive enige om i 1979. Men at den skulle være bedre end Francis Ford Coppolas storladne Vietnamfilm “Apocalypse Now” (Dommedag Nu) havde de fleste kritikere svært ved at forstå.
Ikke desto mindre vandt "Kramer mod Kramer" Oscaren for bedste film og bedste instruktør i 1980, mens "Dommedag Nu" blev forbigået og kun fik et par mindre Oscars med hjem fra prisuddelingen. Endnu en gang havde politik og intriger i Hollywood afgjort sagen.
Desværre for instruktør Coppola havde Vietnamfilmen "The Deer Hunter" vundet året før, og mange af Oscar-akademiets medlemmer nægtede at lade en Vietnamfilm vinde to år i træk.
HUDKJOLE
Barbara Streisands gennemsigtige tøj
Det var ikke en kjole, men en såkaldt aftenpyjamas designet af Arnold Scaasi. Og der var ikke meget af den. Barbra Streisand ryddede forsiderne med sin dristige påklædning til Oscaruddelingen 1969 – især fordi kreationen viste sig at være bedst i intim aftenbelysning, mens scenens skarpe projektørlys fik den til at fremstå komplet gennemsigtig.
"Det opdagede jeg ikke i prøverummet", fortalte hun senere pressen. Streisand gik uanfægtet på scenen for at modtage en Oscar for sin rolle i filmen “Funny Girl” og blev fulgt af hele salen, da hun vendte kreationens endnu mere afslørende bagparti mod kameraerne og forlod scenen. Startskuddet til den årlige duel i vovede Oscar-kjoler havde lydt.
Se Barbara Streisands takketale:
OSCAR-TØRKE
Spielberg blev forbigået igen og igen
Instruktøren Steven Spielberg lignede i 1980'erne en mand, der aldrig ville vinde en Oscar. Trods megasucceser som "E.T"., "Jagten på den forsvundne skat", "Dødens Gab" og "Nærkontakt af tredje grad" blev han igen og igen forbigået af akademiet.
I 1986 satte han sågar en kedelig rekord med hele 11 Oscar-nomineringer, men ingen Oscarstatuetter til filmen "Farven Lilla".
Først i 1993 fik Spielbergfilmen "Schindlers liste" omsider en Oscar for bedste film.