OSCAR-uddeling: De største skandaler

Hvert år siden 1929 har den amerikanske filmindustri hædret særligt fremragende film ved årets OSCAR-uddeling. Men retfærdigheden sker langtfra fyldest hver gang, og skandalerne i kulissen overskygges jævnligt af vilde optrin under showet.

Hvert år siden 1929 har den amerikanske filmindustri hædret særligt fremragende film ved årets OSCAR-uddeling. Men retfærdigheden sker langtfra fyldest hver gang, og skandalerne i kulissen overskygges jævnligt af vilde optrin under showet.

Nøgen mand løb på scenen under OSCAR-uddeling

Værten, David Niven, var lige gået i gang med at præsentere Elizabeth Taylor under Oscaruddelingen i 1974, da en nøgen mand løb henover scenen. Robert Opel, som streakeren hed, nåede at lave et V-tegn og fik kvinder i salen til at hvine, før han forsvandt igen.

Meget tyder på, at optrinnet var planlagt af arrangørerne for at skaffe mere opmærksomhed og dermed flere tv-seere til showet. Robert Opel nåede aldrig selv af fortælle sin version af historien. Han blev skudt i 1979.

Se streakeren til 1974's OSCAR-uddeling

Rigmand stjal Oscar fra Orson Welles

Prisen for at træde magtfulde mennesker over tæerne kan være høj, måtte stjernen sande.

Orson Welles tegnede i “Citizen Kane” et nærgående portræt af finans- og avismanden Randolph Hearst. Det mente rigmanden i hvert fald selv, og han brugte derfor hele sin enorme indflydelse på at modarbejde filmen.

Først forsøgte Hearst at stoppe distributionen af "Citizen Kane” – men uden held – herefter forbød han sine aviser at omtale filmen og brugte sit anseelige netværk i Hollywood på at få Oscar-akademiets medlemmer til at lade være med at stemme på den.

Det lykkedes, og filmen fik kun en mindre Oscar i 1942. Hearst var især fornærmet over, at filmen portrætterede hans hemmelige elskerinde som en talentløs sangerinde.

Ukendt film løb med statuetten

De færreste husker filmen "How Green is My Valley" (Grøn var min Barndoms Dal), men den løb med Oscaren for både bedste film og bedste instruktør – for næsen af "Citizen Kane". Filmen indtjente 6 millioner dollars, mens Citizen Kane nu har rundet 1,6 milliarder!

Marlon Brando sendte en indianer til OSCAR-uddeling

Rollen som Vito Corleone i "The Godfather" indbragte i 1973 Marlon Brando Oscaren for bedste mandlige skuespiller. Brando mødte dog aldrig op for at modtage statuetten, men sendte i stedet en kvinde med lange fletninger, frynset indianerdragt og en lang protesttale under armen.

Satcheen Littlefeather, som hun kaldte sig, afslog på Brandos vegne at modtage prisen og talte om Hollywoods urimelige og stereotype skildring af indianerne som blod-tørstige vilde.

Arrangørerne af Oscaruddelingen havde på forhånd gjort det klart for Littlefeather, at hun godt kunne glemme alt om at læse hele Brandos tale op, for så ville de trække stikket på hendes mikrofon.

Buh-råb fra salen forstyrrede den synligt nervøse Littlefeather undervejs, men hun blev til sidst klappet af scenen.

Se Littlefeathers tale i denne video

Store film har det svært

Skuespillere udgør Oscarakademiets største gruppe, og heri ligger en af forklaringerne på, at store actionfyldte dramaer ikke altid kåres som bedste film. Skuespillere hæfter sig ved gode skuespilpræstationer og stemmer på denne type film.

Dustin Hoffman og Meryl Streep vandt begge en Oscar for bedste skuespiller i "Kramer mod Kramer", og det banede vejen for filmens kåring – på bekostning af Dommedag Nu.

Dommedag Nu slået af skilsmissefilm

En storladen film fyldt med drama og action er ikke altid nok til at vinde.

At "Kramer mod Kramer" med Dustin Hoffman i hovedrollen som skilsmissefar var en glimrende film, kunne de fleste blive enige om i 1979. Men at den skulle være bedre end Francis Ford Coppolas storladne Vietnamfilm “Apocalypse Now” (Dommedag Nu) havde de fleste kritikere svært ved at forstå.

Ikke desto mindre vandt "Kramer mod Kramer" Oscaren for bedste film og bedste instruktør i 1980, mens "Dommedag Nu" blev forbigået og kun fik et par mindre Oscars med hjem fra prisuddelingen. Endnu en gang havde politik og intriger i Hollywood afgjort sagen.

Desværre for instruktør Coppola havde Vietnamfilmen "The Deer Hunter" vundet året før, og mange af Oscar-akademiets medlemmer nægtede at lade en Vietnamfilm vinde to år i træk.

Barbara Streisands gennemsigtige tøj

Det var ikke en kjole, men en såkaldt aftenpyjamas designet af Arnold Scaasi. Og der var ikke meget af den. Barbra Streisand ryddede forsiderne med sin dristige påklædning til Oscaruddelingen 1969 – især fordi kreationen viste sig at være bedst i intim aftenbelysning, mens scenens skarpe projektørlys fik den til at fremstå komplet gennemsigtig.

"Det opdagede jeg ikke i prøverummet", fortalte hun senere pressen. Streisand gik uanfægtet på scenen for at modtage en Oscar for sin rolle i filmen “Funny Girl” og blev fulgt af hele salen, da hun vendte kreationens endnu mere afslørende bagparti mod kameraerne og forlod scenen. Startskuddet til den årlige duel i vovede Oscar-kjoler havde lydt.

På videoen her kan du se Barbara Streisands takketale i den gennemsigtige dragt

Spielberg blev forbigået igen og igen

Instruktøren Steven Spielberg lignede i 1980'erne en mand, der aldrig ville vinde en Oscar. Trods megasucceser som "E.T"., "Jagten på den forsvundne skat", "Dødens Gab" og "Nærkontakt af tredje grad" blev han igen og igen forbigået af akademiet.

I 1986 satte han sågar en kedelig rekord med hele 11 Oscar-nomineringer, men ingen Oscarstatuetter til filmen "Farven Lilla". Først i 1993 fik Spielbergfilmen "Schindlers liste" omsider en Oscar for bedste film.