Rome kommer tæt på historien

Film-tjek: Rome Året er 52 f.Kr., og Gajus Julius Cæsar har vundet den afgørende sejr i Gallien­. Han vender hjem til Rom med sin legion. Hans succes har dog gjort tidligere venner til fjender, og en borgerkrig lurer.

Var Cæsar og Pompejus oprindelig venner?

Ja! Eller i hvert fald politiske allierede. De to havde sammen med rigmanden Marcus Licinius Crassus indgået det såkaldt første triumvirat i år 60 f.Kr. og delt magten i Rom mellem sig (se Historie nr. 12/2006).

Var byen Rom så farverig?

Ja! Det antikke Rom var ikke en by i hvidt marmor, som vi så ofte ser. Romerne var glade for skrigende farver, og de brugte­ dem på både templer, huse, statuer og klædedragter. Rom var en millionby allerede i antikken, en kosmopol med indbyggere fra hele imperiet, og det satte sit præg på livet.

Er episoden med den forsvundne standart sand?

Nej! Den er opdigtet for at vise, hvordan Cæsar formåede at få noget godt ud af en hvilken som helst situation. Tabet af legionens ørn var skæbnesvangert. Den symboliserede enhed.

Afholdt man gladiatorkampe i gaderne?

Ja! Før indvielsen af Colosseum i år 80 e.Kr. havde byen ikke noget permanent amfiteater. Der var derfor altid tale om små arenaer af træ stillet op til lejligheden på Forum Romanum eller andre pladser. Gladiatorkampene var på den måde en hverdagsbegivenhed på gadeniveau i et samfund gennemsyret­ af en voldskultur.

Var triumftogene så store?

Ja! En triumf blev kun tildelt en sejrrig general, hvis han havde vundet en vigtig sejr over en ikke-romersk fjende. Triumfen var således hans chance for at vise sit værd for folket og prøve at være gud for en dag. Triumfatoren kørte forrest i hestevogn­. Han var malet rød i ansigtet som en hyldest til Jupiter og bar specielt tøj, der blev opbevaret i det store Jupiter-tempel på Capitol. Bag ham kom et optog bestående af krigsfanger, byttet fra de erobrede egne og til sidst hans egne soldater­ i march.