Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Anders And som nazist

Video: Anders And i Nazi-land

I 1943 vandt Walt Disney en Oscar for bedste animerede kortfilm, men den blev hurtigt efter sejren fjernet fra markedet. Det var nemlig en anti-nazistisk propagandafilm, som Disney ikke ønskede at udbrede yderligere.

Wikipedia

Filmen med titlen "Der Fuehrer's Face" fortæller historien om Anders And, der drømmer, at han arbejder på en fabrik i Nazi-Tyskland.

Originaltitlen på filmen var "Donald Duck in Nutzi Land", men den ændrede sig, da en sang skrevet til filmen (Der Fuehrer's Face) blev et kæmpe hit.

En hån mod Hitler

Der er nazi-referencer overalt i filmen, og med Anders And som hovedperson står det lysende klart, at der er tale om en humoristisk hån af Adolf Hitler - filmens afsluttende patriotiske morale er da heller ikke til at tage fejl af.

Oprindeligt blev filmen produceret som en anti-nazistisk propagandafilm, der havde til formål at sælge flere krigsobligationer i USA.

Der blev dog lagt tæt låg på udbredelsen af filmen efter Oscar-sejren, da Disney ikke ønskede yderligere fokus på den.

I 2004 blev den imidlertid fundet frem igen, da Disney udgav deres klassiske skatkammer-samlinger. Du kan også se den lige her.

Men Disney var ikke de eneste, der lavede propagandafilm.

Efter magtovertagelsen i 1933 satte nazitoppen sig nemlig for at skabe den perfekte propagandamaskine. Tyskerne skulle bombarderes med regimets budskaber – hvad end de rundede et gadehjørne, læste avisen på sofaen eller satte sig til rette i den dunkle biografs bløde sæder.

Læs hele historien her

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul