Wikipedia
Anders And som nazist

Video: Anders And i Nazi-land

I 1943 vandt Walt Disney en Oscar for bedste animerede kortfilm, men den blev hurtigt efter sejren fjernet fra markedet. Det var nemlig en anti-nazistisk propagandafilm, som Disney ikke ønskede at udbrede yderligere.

Filmen med titlen "Der Fuehrer's Face" fortæller historien om Anders And, der drømmer, at han arbejder på en fabrik i Nazi-Tyskland.

Originaltitlen på filmen var "Donald Duck in Nutzi Land", men den ændrede sig, da en sang skrevet til filmen (Der Fuehrer's Face) blev et kæmpe hit.

En hån mod Hitler

Der er nazi-referencer overalt i filmen, og med Anders And som hovedperson står det lysende klart, at der er tale om en humoristisk hån af Adolf Hitler - filmens afsluttende patriotiske morale er da heller ikke til at tage fejl af.

Oprindeligt blev filmen produceret som en anti-nazistisk propagandafilm, der havde til formål at sælge flere krigsobligationer i USA.

Der blev dog lagt tæt låg på udbredelsen af filmen efter Oscar-sejren, da Disney ikke ønskede yderligere fokus på den.

I 2004 blev den imidlertid fundet frem igen, da Disney udgav deres klassiske skatkammer-samlinger. Du kan også se den lige her.

Video

Men Disney var ikke de eneste, der lavede propagandafilm.

Efter magtovertagelsen i 1933 satte nazitoppen sig nemlig for at skabe den perfekte propagandamaskine. Tyskerne skulle bombarderes med regimets budskaber – hvad end de rundede et gadehjørne, læste avisen på sofaen eller satte sig til rette i den dunkle biografs bløde sæder.

Læs hele historien her